Rekordlånga köer för att ta körkort

Upp till fyra månaders väntan på uppkörning

NYHETER

I sommar har väntetiderna för att få göra förarprov varit långa på många håll i landet.

I mitten av juni kunde en privatist som ville köra upp i Farsta få vänta i mer än fyra månader.

- Det blir inga drastiska förbättringar till hösten, säger Per-Olof Nilsson på Vägverket.

Förra året tog Vägverket de långa väntetiderna på allvar och började intensivutbilda nya instruktörer.

Men åtgärden sattes in för sent.

- Vi kommer att ha problem med väntetiderna i minst ett år till, säger Per-Olof Nilsson, chef för förarprovsområde Linköping-Jönköping till aftonbladet.se.

Köerna allt längre

Runt om i landet har köerna till uppkörningen växt i sommar, när många instruktörer haft semester.

Värst är situationen i Farsta i södra Stockholm. Där fick en privatist som bokade tid för uppkörning i vecka 24 en väntetid på 140 dagar, det vill säga nästan fem månader.

- Vi har störst personalbrist i storstäderna, men det smittar ju av sig även ute i landet. I till exempel Falun och Linköping är köerna också långa, säger Per-Olof Nilsson.

Privatister får vänta längst

Den som kör upp privat får räkna med att vänta betydligt längre än den som övningskört i trafikskola.

En körkortsaspirant i Helsingborg som kör upp genom trafikskola kunde i sommar få en tid på knappt tre veckor. I samma stad fick en privatist vänta i två månader på uppkörningen.

Skillnaden i kötid beror främst på att privatisterna inte har samma uppfattning om vad som krävs för att få körkort, anser Per-Olof Nilsson.

- Det är många som chansar, säger han. En tredjedel av vår förarprovsverksamhet är omprov, och det tycker vi är på tok för mycket. Den delen har ökat.

Fler instruktörer krävs

Vägverkets mål är att man ska få vänta i högst två-tre veckor på uppkörning. För att uppnå det målet krävs det dock fler instruktörer, samt att många som kör upp är bättre förberedda.

Och det lär dröja.

- Nu när vi har klarat av de värsta semestertiderna så har det blivit litet bättre. Men det vore fel att säga att det kommer att bli några drastiska förbättringar till hösten, säger Per-Olof Nilsson.

Maria Saving