Flicka räddades efter sex timmar på klippa

Föll i vattnet utmed Kungsleden

NYHETER

En 13-årig flicka räddades av fjällräddningen strax före midnatt på onsdagskvällen. Flickan vandrade tillsammans med sin pappa på Kungsleden mellan Singi och Kebnekaise.

Vid 18-tiden kom de ifrån varandra och flickan förirrade sig ned i ett oländigt ravinområde i Silverfallet väster om Tuolpagomi. Flickan föll i vattnet men förmådde inte simma iland utan fördes mot en klippa som hon tog sig upp på. Pappan hittade henne men kunde inte ta sig över det forsande vattnet och hjälpa henne därifrån. Han lyckades dock ta sig till Kebnekaise fjällstation och larma fjällräddningen, som kom till undsättning med helikopter.

Det visade sig att helikoptern inte kunde landa där hon befann sig. I stället flögs fjällräddningens alpingrupp till platsen. Medan besättningen höll helikoptern stilla över klippan klättrade alpinisterna ner och kunde till slut ta sig fram till flickan som var frusen, men oskadd efter nära sex timmar på klippan. Strax för midnatt hade fjällräddningen lyckats med sitt uppdrag.

Flickan och pappan flögs sedan till fjällstationen i Kebnekaise. Enligt ett pressmeddelande från fjällräddningen befann sig båda vid gott mod på torsdagsförmiddagen. De lämnade fjällstationen senare under dagen.

Enligt Norrbottens-Kuriren kommer flickan och hennes far från södra Sverige. TT har förgäves sökt dem under torsdagen.

(TT)