Tre svenskar dömdes till fängelse för upplopp

Kastade sten mot polis

NYHETER

GÖTEBORG

Tre svenskar dömdes på torsdagen av Göteborgs tingsrätt till mellan åtta och tio månaders fängelse för våldsamt upplopp under EU-toppmötet.

Det var de första fällande domarna mot svenska medborgare för brott i samband med toppmötet. Alla tre deltog i upploppen runt Vasaplatsen på fredagskvällen den 15 juni. Upploppen ledde bland annat till att flera personer skadades av skottlossning från polisen.

Två 19-åringar, en från Dalarna och en från Stockholm, dömdes till åtta månaders fängelse. Tingsrätten bedömer straffvärdet för båda till ett års fängelse, men lindrar påföljden eftersom de är så unga.

Åklagaren hade yrkat på två respektive tre års fängelse, medan försvarssidan ville ha villkorlig dom eller samhällstjänst.

"Anförde upploppet"

Det strängare yrkandet från åklagaren gällde stockholmaren, som ansågs ha uppträtt som anförare av upploppet. Rätten anser dock att stockholmaren enbart var en vanlig deltagare.

Båda 19-åringarna har erkänt att de deltagit i våldsamt upplopp.

På torsdagen dömdes även en 30-årig göteborgare till tio månaders fängelse, utan strafflindring. Det är det längsta straff som hittills utdömts efter toppmöteskravallerna.

30-åringen nekar till brott, men anses vara överbevisad av vittnesmålen från två poliser som var civilklädda spanare. En av spanarna är den polisman som på ett avgörande sätt vittnade mot de sju danskar som i onsdags fälldes för våldsamt upplopp.

Kastade sten

Tingsrätten anser att det är klarlagt att 30-åringen var en av de första som kastade sten mot polisbilar i det händelseförlopp målet handlar om. Han greps en stund senare i närheten av brottsplatsen, men rätten ansåg att han inte varit anförare av upploppet.

Sammanlagt har elva personer dömts av Göteborgs tingsrätt för våldsamt upplopp under toppmötet. Alla, utom en 17-årig dansk, har fått fängelse i mellan fem och tio månader.

Den rättegång för våldsamt upplopp som skulle ha ägt rum på torsdagen blev uppskjuten, eftersom vittnen som kallats hade förhinder. Svarande i det målet är en 24-åring från Malmö.

Micke Larsson/TT