20 000 människor demonstrerade inför G8-mötet

Polis och demonstranter samlar leden i Genua

NYHETER

GENUA

Nära 20 000 människor demonstrerade i Genua inför G8-mötet mellan världens rikaste länder.

  Protesterna som väntas samla 100 000 globaliseringsmotståndare i helgen inleddes under lugna former.

Foto: AP

Genua med nästan 700 000 invånare var på torsdagskvällen en belägrad stad. Trafiken i centrum var betydligt glesare än normalt, förutom alla polis- och miltärfordon längs gatorna.

  Många affärer har slagit igen och dragit ned järnjalusier för fönstren av rädsla för kravaller.

  Den inre stadskärnan där G8-mötet hålls, skyddas av ett fyra meter högt staket.

  Torsdagskvällens demonstration samlade uppemot 20 000 deltagare. Den genomfördes till stöd för fattiga människor som tvingas ta sig illegalt in i världens rika länder. Bland banderollerna fanns krav på öppna gränser för flyktingar.

  Demonstrationen gick utmed den avspärrade delen av staden, som polisen döpt till den "röda zonen".

Handfull svenskar

  I tåget gick bland andra anarkister med svarta huvor. Det var liknande grupper som ställde till kravallerna i Göteborg. Demonstrationen inleddes dock lugnt.

  En delegation från den svenska polisen följde med längs tåget. Rikskriminalens chef Lars Nylén bedömde vid denna tidpunkt stämningen som vänlig.

  Enligt honom finns "en handfull" svenska demonstranter i Genua. De ska tidigare ha begått brott i samband med demonstrationen vid EU:s finansministermöte i Malmö i april. Svenskarna identifierades när deras bil stoppades i onsdags i Italien nära gränsen till Österrike.

  Den så kallade internationella migrationsmarschen var den första av tre stora demonstrationer som arrangeras under G8 mötet.

  Störst risk för kravaller anses det vara på fredagen, då USA:s president George W Bush och de flesta av de övriga ledarna för världens rikaste länder anländer. Under fredagseftermiddagen har civila olydnads-aktioner utropats och den radikala italienska gruppen "De vita overallerna" har lovat att försöka inta den avspärrade zonen.

Spänt i Genua

  Stämningen i Genua är mycket spänd, bland annat efter flera brevbombsattentat i Italien de senaste dagarna.

  I dagstidningen La Repubblica har den italienska inrikesministern Claudio Scajola gett anarkister skulden för dåden.

  Enligt protestgruppernas paraplyorganisation Genuas sociala forum kan över 100 000 demonstranter komma till Genua i helgen.

  Den italienska polisen har dock gjort sitt bästa för att försvåra för dem att ta sig till den norditalienska hamnstaden.

  Tåg har ställts in eller dirigerats om. Flygplatsen har stängts för reguljär trafik. Gränskontroller har upprättats för att försöka sålla bort potentiellt våldsamma demonstranter.

Läs mer:

Peter Wallberg/TT