Nya p-piller ger större risk för blodproppar

Ny studie ger stöd åt farhågor om nya p-piller

NYHETER

En ny studie stöder teorin att tredje generationens p-piller ger större risk för blodproppar än andra kombinerade p-piller. Men Läkemedelsverkets Ingemar Persson övertygas inte.

Undersökningen publiceras i det nya numret av den medicinska tidskriften British Medical Journal (BMJ).

Det är känt att kombinerade p-piller - de p-piller som används mest - ger en några gånger ökad risk för blodproppar. Medlen innehåller östrogen samt olika sorters gulkroppshormon. Skillnaden mellan andra och tredje generationens p-piller är vilka gulkroppshormon de innehåller, och enligt en del studier är risken för blodproppar med tredje generationens piller större.

Fördubblad risk

Den slutsatsen drar även forskare vid universitetet i

Utrecht i Nederländerna. De har gjort en så kallad metaanalys av sju studier och funnit att risken för blodpropp är 1,7 gånger större med tredje generationens p-piller än med andra generationens - det vill säga knappt dubbelt så stor.

Forskarna anser att skillnaden är liten, men att barnmorskor och läkare som skriver ut p-piller ändå ska ta hänsyn till den.

”Ingen ny sanning”

Ingemar Persson, chef för svenska Läkemedelsverkets

biverkningsenhet, håller inte med.

-Det är inte på något sätt någon ny sanning. Om ett flertal missvisande studier läggs ihop, blir ju resultatet inte bättre, säger Ingemar Persson.

Han hänvisar i stället till en pågående stor europeisk undersökning som ska ge svar på eventuella skillnader i blodproppsrisken mellan olika p-piller. I den granskningen blir artikeln i BMJ en av de studier som gås igenom.

Om 10 000 kvinnor äter kombinerade p-piller i ett år, drabbas enligt Läkemedelsverket två av dem av blodpropp. Två till fyra på en miljon dör.

Tredje generationens p-piller säljs i Sverige under namnen Mercilon, Desolett, Yasmin och Trimiron.

Lisa Blohm/TT

ARTIKELN HANDLAR OM