"Krigets Beirut måste ha varit mysigt jämfört med det här"

Staffan Heimerson i toppmötets Genua

NYHETER

GENUA

Det är i en absurd miljö som G8:s presidenter och statsministrar klockan tre i eftermiddag sätter sig ned i sin första arbetssession.

I ett dogernas palats från 1300-talet är Bush och Berlusconi, Blair och Chirac och de andra samlade för att diskutera den moderna världens framtid.

Utanför Palazzo Ducales fönster har de Genua, som är en av Medelhavets vackraste städer och en dynamisk sjöfartsmetropol med 650 000 invånare. Men Genua är som träffat av en neutronbomb. De ockrafärgade husen längs stadskärnans piazzor och vindlande gränder står oskadda. Men allt mänskligt liv verkar ha slagits ut.

Invånarna har flytt till havet

Ståljalusier är nerdragna för alla butiksfönster. Kontoren har stängt för en påtvungen ledighet. Innerstans invånare har flytt till Liguriens badorter.

Italiens nyss tillträdde premiärminister, den kontroversielle mediemagnaten Silvio Berlusconi, tog över säkerhetsarrangemangen, som kostat en miljard kronor, från vänsterregeringen som var hans företrädare.

- Beirut när där var som jävligast måste ha varit mysigt jämfört med det här, sa i går eftermiddag en av de få personer som släppts in genom de fyra meter höga - sannolikt oforcerbara järnstängsel - som gjort centrum till en "zona rossa", skild från de 120 000 demonstranterna i stadscentrums periferi.

Jag sökte mig i går också till deras base camp, Stadio Carlini, med cykelvelodrom och löparbanor av tartan på vilka värdstaden låter proteströrelsernas medlemmar slå upp sina tält. Även där fanns det absurda.

Rappmusiken skar i öronen, haschröken uppfattades av ens luktsinne och jag såg unga människor med noggrannhet skära till skyddande lager av tjock skumplast, hämtad ur madrasser, och wellpapp att ha under sina kläder som stötdämpare, om det blir konfrontationer med batongsvingande poliser. När de sakta och omsorgsfullt hjälpte varandra på med klädseln fanns ett allvar och en andakt som var slående lik den som finns när en tjurfäktare drar på sig sin "traje de luz".

Det finns en ritual i dessa den moderna tidens tornerspel mellan gatans parlament och representanter för den demokratiskt valda makten.

Stämningen är laddad och några grupper - spikies, som är för skadegörelse till skillnad från fluffies som är emot våld - har sagt att de i dag ska bryta genom avspärrningarna. Det var tveksamhet om hon menade det bokstavligt eller bildligt, när en ledare i De vita overallerna sa:

- Vi ska kapa mötet!

Delegationerna bor på lyxkryssare

G8-mötets delegationer från de sju ekonomiskt ledande länderna - USA, Japan, Tyskland, Italien, Storbritannien, Frankrike och Kanada - samt från Ryssland finns av säkerhetsskäl inhysta på lyxkryssningsfartyg i hamnen. 15 000 poliser finns på plats.

Helikoptrar patrullerar luftrummet över staden. Rullande fältsjukhus finns framdragna vid Palazzo Ducale. Luftvärnsbatterier fanns utposterade på civilflygplatsen, när högdjuren närmade sig i sina plan, ett av dem den berömda jumbon Air Force One.

En observatör på plats i Genua och som bevakat rader av de två senaste decenniernas årliga G8-möten hävdade:

- Ingen kan erinra sig ett enda G8-beslut som på något sätt påverkat sin tid eller världen. Detta är en icke-händelse.

Om det inte var för tornerspelen.

Staffan Heimerson