"Våld mot polis kan vara okej"

Svenske Rodney greps under kravallerna i Göteborg - nu demonstrerar han i Genua

NYHETER

GENUA

Han greps av polis under kravallerna i Göteborg.

I går var Rodney Edvinsson, 29, en av 25 000 människor som deltog i den första stora demonstrationen i Genua mot toppmötet.

- Våld mot poliser kan vara okej, säger han.

Foto: MAGNUS WENNMAN
FÖRESPRÅKAR VÅLD Rodney Edvinsson är typisk för den nya, unga vänstern. Politiskt aktiv sedan gymnasiet. Välutbildad, han är doktorand i ekonomisk historia vid Södertörns högskola utanför Stockholm. Och han förespråkar våld. - Jag är militant och tycker att det är rätt att använda påkar mot poliser. Men grövre våld än så är jag emot.

Polisen i Genua fruktade att den stora marsch som i går anordnades av Genua sociala forum - en paraplyorganisation för de hundratals organisationer som samlats för att demonstrera mot G8-mötet - skulle urarta i kravaller.

Tusentals poliser var utkommenderade för att möta huliganer, de stod i tredubbla led med sköldar, ofta med fyra meter höga kravallstaket bakom sig.

Stoppas från att ta sig in i "röda zon"

Huliganerna skulle inte ha en chans att ta sig in i stadskärnans avspärrade "röda zon", där ledarna för världens rikaste länder i dag möts.

En av de tiotusentals demonstranter som vid 17-tiden i går samlades på Piazza Sarzana i centrala Genua var Rodney Edvinsson från Stockholm.

Han är medlem i vänsterorganisationen Globalisering underifrån och har kommit till Genua för att, som han säger, G8 är en odemokratisk organisation.

- Ledarna som kommer hit fattar beslut som berör hela världen. Men hela världen har inte röstat fram dem, säger han.

Fritog kamrat - greps själv

Han var med i Göteborg. Säger att han var med och försökte frita kamrater som gripits av polis och att han själv omhändertogs.

- Men jag var inte misstänkt för brott. De hade svårt att förklara varför de tog mig.

Rodney Edvinsson är typisk för den nya, unga vänstern. Politiskt aktiv sedan gymnasiet. Välutbildad, han är doktorand i ekonomisk historia vid Södertörns högskola utanför Stockholm.

Och han förespråkar våld.

- Jag är militant och tycker att det är rätt att använda påkar mot poliser. Men grövre våld än så är jag emot.

Varför gränsen går mellan just påkar och tegelstenar var dock en fråga som inte fick något svar.

Polisen var rädd för att kravaller skulle starta då det millånga tåget, som långsamt ringlade genom Genuas gamla gator, nådde polishuset.

När demonstranterna nådde hit kastade plötsligt några maskerade ungdomar sten mot polisen. En av dem greps och släpades in bakom avspärrningarna.

Läget var under några minuter mycket spänt och polisen skickade upp en polishelikopter. Men ynglingen släpptes och tåget började gå igen, sjungandes Internationalen.

Ett sjungande och dansande tåg

Demonstrationen som på förhand beskrivits som en "högriskmarsch" utvecklades till ett sjungande, dansande tåg, bestående av italienska intellektuella och välartade, tillresta ungdomar och gycklare, haschrökare och dansgrupper.

TOPPMÖTET I GENUA

Oisín Cantwell, Genua