Svenskar fast i storbrand

Tvingades överge huset: Det var rök överallt

NYHETER

Storbranden tvingade Björn och Inger Nilsson att fly från sitt hem på spanska solkusten.

När de återvände flera timmar senare kunde de inte tro sina ögon.

- Vårt hus klarade sig utan en skråma. Bara 50 meter bort hade elden förstört allt.

En stor skogsbrand rasar i semesterparadiset Costa del Sol. Mer än 400 hektar pinjeskog har hittills ödelagts och många hus är förstörda.

Brandkår, polis och militär från hela södra Andalusien deltar i släckningsarbetet. Totalt ingår mer än 400 personer i räddningsstyrkan. Ännu i natt var branden inte helt under kontroll, men enligt polisen var all bebyggelse utom fara.

- Ett stort naturområde har brunnit ner, det är en ekologisk katastrof, sa en talesman vid polisen i Mijas.

Branden började redan i onsdags kväll. Ett par turister fick problem med sin hyrbil och när de öppnade motorhuven slog det ut gnistor.

- Mer behövdes inte för att starta branden. Den fick ett explosionsartat förlopp på grund av den hårda vinden, sa polisen.

Flera hundra personer fick i går evakueras från sina hem i byn Mijas. Många av dem flögs ut med helikopter eftersom elden omringade orten. De boende fördes till hotell och en kommunal sporthall där de fick sova.

Knastrade i buskarna

- Flera svenskar finns bland de evakuerade, sa Helena Gustavsson på UD:s pressjour.

Det svenska pensionärsparet Björn och Inger Nilsson, båda 70, bor i en villa i Mijas kommun sedan 22 år. I går morse flydde de från sitt hem.

- Inger väckte mig tidigt på morgonen. Det var rök överallt. När det började knastra i buskarna på andra sidan vägen kände vi oss tvungna att åka iväg.

I nästan 4 timmar satt svenskarna i sin bil och väntade. När de kom tillbaka till villan fick de en chock.

"På andra sidan var allt utbränt"

- Huset var helt orört, inte ett löv var bränt i trädgården. Men bara 50 meter bort, på andra sidan vägen, var allt utbränt. Av skogen fanns bara rykande svarta stubbar kvar.

I natt fanns inga uppgifter om att skogsbranden krävt några människoliv. Flera personer tvingades uppsöka sjukhus på grund av rökförgiftning.

I Mijas och grannkommunerna Fuengirola och Marbella bor tiotusentals svenskar. De flesta av dem är nu hemma i Sverige på sommarsemester.

För många väntar en orolig tid innan de kan återvända till Spanien för att kontrollera eventuella skador på sina hus.

Thomas Gustafsson