Dansken som bytte Själland mot fjällen i Ottsjö

Foto: BO KRISTIANSSON
NY SYN PÅ LIVET Keld Legind är den före detta bonden från slätternas Själland som bytte liv. För åtta år sedan flyttade han till Jämtlandsfjällen med hustrun Beathe och döttrarna Caroline och Ann-Sofie.
NYHETER

OTTSJÖ

Det som kallas Sveriges häftigaste skidort – med diskjockeys, skidinstruktörer, bartenders och innefolk – ligger som en magnet för unga kvinnor och män från Mälardalen och Skåne.

Men det är två–tre mil bort från Åre – i Ottsjö – som dessa människor efter några vilda år, hopparade och nerlugnade, finner sitt livs verkliga after ski.

De vill inte söderut igen. De blir fjällbor för gott. Det finns samhällen som ser folkmängden öka.

Foto: BO KRISTIANSSON
UTSIKT I OTTSJÖ Peter Kvist och Sarah Ruske är ursprungligen från södra Sverige. Nu lever de ett lugnt liv med dottern Hanna, 3 år.

På en blommande äng med Ottfjället med en hätta av snö och en glittrande sjö i fonden mötte jag Keld Legind, 44, och jag frågade:

– Vad g ö r ni här?

– Vi lever här, svarade han.

Legind är ett typiskt exempel av ”bergtagen”. Han var bonde på norra Själland. Han märkte att hans lantbruk var på väg mot konkurs. Han mindes hur en svensk som delade hans hobby, grönlandshundar, huskies, hade sagt:

– Byt liv! Kom till mig i Jämtlandsfjällen och hjälp mig köra hund i stället.

”Snacka om hundliv”

Legind flyttade för åtta år sedan med hustrun Beathe, nu 42, och döttrarna Caroline och Ann-Sofie.

– Jag visste att det skulle vara vackert. Och det var det vackraste jag någonsin hade sett. Jag jobbade häcken av mig. Snacka om hundliv! Jag tog extrajobb som städare. Jag fick hand om snötillverkningen i Duved. Jag kom på fötter. Nu har jag 32 huskies och vi drar hundspann med turister 5 000 kilometer per säsong. De tittar på mig som om jag är en hjälte. Jag flyttade till Ottsjö och tog över en time share-lägenhet. Fyra rum och kök, 230 kvadrat, för 300 000. Jag är ordförande i byalagets företagareförening.

Livet är dejligt!

Afro-hår i Undersåker

Med sin danska ögon noterar han om fjällens nya invånare:

– Det är levande folk som lägger ut nät, jagar, plockar bär? ja, några går till och med och jobbar för att tjäna pengar.

Det gamla ljuva livet kan ibland skymta fram i yrkesutövningen. I en liten by bär Marie Claesson den för glesbygden ovanliga yrkestiteln ”stylist” och hon erbjuder sina tjänster med ”flätor, löshår, afro-hår och dreadlocks”. I Undersåker!

Marie Strömbäck är nu 37 och kom som 20-åring från Brösarp i Skåne för att jobba en säsong som kallskänka. Hon stannade och säger nu:

– Man behöver några mil åt alla håll.

Rogivande

Sarah Ruske kom från Lund, träffade på en folkhögskola Peter Kvist från Vänersborg, såg World Cup med Stenmark i Åre, tyckte livet var häftigt tills de en dag fann att det var dags att lugna ner sig.

Det blev Ottsjö för ”jag vill ha lite utsikt” och de fick dottern Hanna, 3.

– Här är rogivande. Prestige och karriär prioriteras inte.

Sarah, 28, är nu produktchef på en chokladfabrik, Peter, 30, pendlar 22 mil om dagen för att i Östersund utbilda sig till kock. För 515 000 kronor har de köpt ett hus med 160 kvadratmeters boyta.

Måste ha två bilar

– Nackdelar? Nja, möjligen att alla familjer måste ha två bilar för att vi har så långt till allt.

Och Sarah visade mig runt i orten. Sopsortering. En Ica-handel som säljer Aftonbladet klockan 16.30. Värdshus. Och ett hus med skylten: Ottsjö – Sveriges minsta postkontor.

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM