Kravaller i Genua – flera skadade

Aktivister möttes av tårgas när de försökte ta sig förbi avspärrningar

1 av 3 | Foto: REUTERS
Bilar sattes i brand i Genua i dag när militanta aktivister försökte bryta genom avspärrningarna, där ledarna för världens mäktigaste länder möts i dag.
NYHETER

Demonstranter drabbade vid lunchtid samman med italiensk polis i samband med G8-mötet i Genua.

Aktivisterna försökte ta sig in i den avspärrade zonen - och poliserna mötte dem med tårgas.

Två personer uppges ha skadats i tumultet.

Uppemot 100 000 demonstranter uppges ha samlats i Genua lagom till mötet mellan ledarna för världens åtta mäktigaste industriländer.

Runt lunchtid drabbade demonstranterna samman med polisen. Aktivisterna, beväpnade med bland annat tegelstenar och basebollträn, möttes av polisens tårgas.

Två personer - en italiensk sjuksköterska och en brittisk tv-producent - skadades av polisen i tumultet, enligt vittnen.

Demonstranterna uppges vara försedda med hjälmar och gasmasker. Enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA ska de också ha kastat stenar mot polisen.

ANSA rapporterar att flera soptunnor har satts i brand, och att några demonstranter har setts plocka upp gatstenar.

20 000 poliser och militärer

Sammandrabbningen i dag skedde ungefär en och en halv kilometer från det palats där Italiens premiärminister Silvio Berlusconi välkomnade G8-ledarna.

20 000 poliser och militärer har kallats in för att hindra demonstranterna från att ta sig in i den avspärrade delen av staden. Området kallas ”röda zonen”, och det är där G8-ledarna kommer att befinna sig.

Hundratals demonstranter från bland annat Spanien, Grekland och Sverige slöt upp i sista minuten, uppger nyhetsbyrån AP.

Ropar på revolution

En av dem, den 22-årige svensken Karl Eklund, var med och skanderade slagord som ”Revolution is the only solution” - revolution är den enda lösningen.

– Vi kommer att ta oss in i den röda zonen, säger han till AP.

I dag anlände USA:s president George W Bush till Italien. Han kritiserade demonstranterna och sa att de utger sig för att representera de fattiga, men att de i själva verket står för en politik som ”låser folk i fattigdom, och som är oacceptabel för USA”.

Maria Saving