Lava från Etna hotar bebyggda områden

Undantags-
tillstånd är utlyst

NYHETER

CATANIA

Lava har strömmat ur Etna på Sicilien i över en vecka och hotade på fredagen bebyggda områden kring vulkanen. Chefen för civilförsvaret lämnade redan i torsdags in en begäran hos

prefekten i Catania om att få utlysa undantagstillstånd, rapporterade tidningen La Repubblica.

Foto: AP
Etna spyr ut lava.

Enligt nyhetsbyrån AFP varnade myndigheterna på fredagen befolkningen i städerna Nicolosi, Pedara och Ragalna, med sammanlagt cirka 15 000 invånare, för att de kan komma att evakueras.

En ny spricka tillkom under natten, varifrån vulkanen spydde ut lava och gas från mer än 2 000 meters höjd över havet.

Ett tunt lager av aska som förts iväg av vinden täckte ett område som sträcker sig hela vägen fram till kusten och den populära turistorten Taormina.

Det som oroade de lokala myndigheterna mest var emellertid de fyra sprickorna på låg höjd, där lavaströmmarna redan rört sig 900 meter nedför bergssluttningen. På fredagseftermiddagen befann de sig mindre än sju kilometer från Nicolosi.

- Situationen är under kontroll, sade Franco Barberi vid den italienska civilförsvarsmyndigheten.

Trots detta hade de lokala myndigheterna förmått Barberi att begära undantagstillstånd på grund av vulkanutbrottet, som är det allvarligaste sedan 1992. Undantagstillstånd gör det lättare att få mer hjälp från militären samt extra pengar om krisen skulle förvärras.

Dåligt skidföre

Den italienska marinen har använt helikoptrar för att spruta kallt vatten över lavaströmmarna sedan en restaurang och en stuga i bergen omringats av lava och måste evakueras.

Lavaströmmar har också nått högt belägna områden där turister åker skidor under vintermånaderna.

Eftersom lavan behöver minst ett år för att svalna kommer nästa skidsäsong att påverkas av utbrottet.

Något som bidrar till svårigheterna är att så mycket lava kommer från sprickor i stället för från vulkanens gamla kratrar som är lättare att övervaka.

TT-DPA