En död och flera skadade i Genua

Demonstrant sköts i huvudet av polis

Foto: AP
Polisen försöker stoppa några demonstranter.
NYHETER

En manlig demonstrant har dödats, en kvinnlig aktivist är allvarligt skadad och en polis är "mycket allvarligt skadad" efter kravaller utanför G8-mötet på fredagen, sade en talesperson från italienska inrikesministeriet.

Foto: AP
Demonstranter placerade ut blommor på platsen där en demonstrant dog i Genua.

En demonstrant sköts i huvudet, mängder av bilar sattes i brand och butiker plundrades. Dessutom sägs en person ha dödats av en sten i huvudet.

Inledningen av G8-mötet i Genua blev precis så våldsamt som många befarat.

Dödsskjutningen inträffade på gatan Via Caffa som leder till platsen för toppmötet, uppgav vittnen i Genua till nyhetsbyrån AFP. En kropp låg under ett vitt lakan på gatan och blod syntes i huvudhöjd på liket, rapporterade AFP:s reporter.

Affärer sönderslagna

Bara ett par timmar efter det att ledarna för världens främsta industriländer anlänt till toppmötet på fredagen, vällde tjock rök upp över delar av centrum. Längs gatorna där de svartklädda och maskerade demonstranterna drog fram brann bilvrak och sopcontainrar. Bensinstationer och affärer var sönderslagna.

Flera personer skadades i drabbningar mellan demonstranter och poliser. En Reutersfotograf blev vittne till hur en demonstrant sköts i huvudet av polisen. De italienska myndigheterna bekräftade senare att den skjutne avlidit.

Dessutom ska ytterligare en demonstrant ha skadats allvarligt.

Enligt nyhetsbyrån AP var det officiella antalet skadade vid 19.20 i kväll 46 demonstranter och 31 polismän.

Olydnadsdag

Mellan 30 000 och 50 000 demonstranter tros befinna sig i Genua. På fredagen hade deras paraplyorganisation Genua Social Forum utlyst "den civila olydnadens dag".

Tanken var att demonstranterna skulle belägra den avspärrade zonen kring toppmötet och "befria" delar av området. De lyckades dock aldrig forcera de sex meter höga staketen.

Globaliseringsmotståndarna i organisationen Attac försökte segla över avspärrningar med en luftballong.

Andra försökte fila sig igenom stängslet.

Emil Berg från Ung Vänster deltog med en mindre grupp svenskar i en demonstration som med plexiglassköldar försökte trycka sig förbi poliskedjan. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner.

- Vi använde oss enbart av icke-offensivt våld. Det tycker jag är okej. Inga stenar slängdes, säger han.

Berg anser att demonstrationerna gör nytta, eftersom de tvingar upp till exempel fattigdomsbekämpning på den politiska agendan.

Våldsamheterna uppstod flera kvarter från avspärrningarna. Där kunde det "svarta blocket" som inte accepterar ickevåldsprincipen, mestadels italienska anarkister, härja fritt nästan utan en polis i sikte. En ensam motorcykelpolis uppges ha blivit så trängd att han avfyrat ett skott i luften med sitt tjänstevapen.

Tände eld

Precis som i Göteborg var många av upploppsmakarna maskerade och hade beväpnat sig med påkar.

Flera bar brandbomber i händerna. De kunde ostört ta sig fram till stadens fängelse där de hällde ut bensin och tände eld på porten.

Ju längre skadegörelsen pågick, desto mer urskillningslös blev den. Från början attackerades banker, lyxbilar sattes i brand och bensinstationer slogs sönder. Till slut slogs även trafikljus sönder.

Chefen för den svenska rikskriminalen var själv på plats och såg upploppsmakarna.

- De agerade helt oprovocerat. Det fanns inte en tillstymmelse till polis på plats. Det här är rena vandaler, sade Lars Nylén.

USA:s president George W Bush och de andra ledarna för de sju rikaste länderna, samt Ryssland, märkte dock inte mycket av kravallerna. Toppmötet hålls i ett palats i den gamla stadskärnan, bara någon kilometer från kravallerna.

På agendan stod bland annat konjunkturen i industrivärlden. Stats- och regeringscheferna gav också sitt stöd för en global fond mot aids på 1,2 miljarder dollar.

Den italienske presidenten Carlo Azeglio Chiampi sa till media att han var chockad och bestört över demonstrantens död.

– Det här blinda våldet måste sluta, vädjade han till demonstranterna.

En dödad av sten i huvudet

Samtidigt kom uppgifter från Italienska CNN om att en demonstrant i 20-årsåldern dödats i Genua.

Denne ska enligt polisen ha fått en sten i huvudet.

Den alternativa nyhetstjänsten Independent Media Center rapporterar på sin hemsida att två aktivister har skadats av skott från poliser.

Inga svenskar bland de gripna

Enligt rikskriminalens chef Lars Nylén, som fått uppgifter av den italienska polisen, har ett 30-tal personer gripits. Ingen av dem är nordbor. Det finns heller inga svenskar bland de skadade.

- Den italienska polisen har trots allt varit relativt återhållsam. Man har inte använt sig av hundar eller batonger, säger Nylén.

Läs också:

Peter Wallberg/TT