Tre EU-observatörer dödade av mina

De första dödsoffren bland västliga hjälpare i Makedonien

NYHETER

SKOPJE

Torsdagen blev en svart dag för EU i Makedonien. Tre medlemmar av en observatörsgrupp dödades i en minolycka och fredsprocessen körde fast, vilket ökade risken att vapenvilan kommer att brytas med svåra följder.

Från byn Novo Selo en mil från Tetovo i nordvästra Makedonien hördes på eftermiddagen en sprängning. Först något dygn senare, när personal från Nato nådde platsen, stod det klart att ett fordon med en norsk och en slovakisk EU-observatör samt deras albanske tolk störtat ned i en ravin. Alla tre hade dödats.

Norrmannen var den 43-årige statsvetaren Bjarte Gundersen från Stavanger.

Det är första gången under den fem månader långa konflikten mellan den statsbärande makedoniska folkgruppen och rebeller ur den stora albanska minoriteten som västliga hjälpare dödas.

Anklagelser

En talesman för rebellerna framhöll omedelbart att regeringsstyrkor lagt ut minor i området medan en talesman för försvarsdepartementet i Skopje antog att rebellerna bar skulden.

Torsdagen var också den dag då EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana och Natos generalsekreterare George Robertson skulle ha kommit till Skopje för att välsigna de pågående fredsförhandlingarna. Men i sista ögonblicket ställde de in resan, eftersom en konflikt stjälpte förhandlingarna.

I två veckor hade parterna diskuterat samtidigt som vapnen tigit i stort sett. Men när EU-medlaren Francois Léotard trodde sig ha lotsat parterna till undertecknande av en överenskommelse, slog den makedoniske premiärministern Ljubco Georgievski bakut.

Eftergifter

Han företräder det stora slaviska partiet VMRO-DPMNE och ansåg inte att han kunde godkänna eftergifter för albanerna och i synnerhet inte att ge större utrymme för det albanska språket.

Dessutom sade Georgievski att västländerna i smyg stöder albanerna i ett försök att splittra Makedonien så att ett Storalbanien skall uppstå. Georgievski fick ett skarpt svar från Nato och EU i torsdags.

Nu äger inga förhandlingar rum. Plötsligt ligger allt i vågskålen. Aggressiva handlingar från albansk gerilla eller Makedoniens regering kan få kriget att blossa upp.

Detta läge får inte vara någon längre tid, säger EU:s ambassadör i Skopje Hansjörg Elft

EU:s observatörsstyrka EUMM upprättades 1991 för att agera under Jugoslaviens upplösning. Högkvarteret finns i Sarajevo. För närvarande finns 110 övervakare, så kallade monitorer, i västra Balkan. Nio av dem är svenskar och sex är norrmän.

En av svenskarna är baserad i Tetovo. Dessutom finns vid flygplatsen i Skopje ett antal svenska militärer som sköter underhållet till kontingenten i Kosovo.

TT-AFP