Italien bekräftar dödsskjutning

NYHETER

GENUA/ROM

Den 23-årige italienske man som dog i sammanstötningar mellan kravallpolis och hårdföra demonstranter under protesterna mot G8-toppmötet verkar ha träffats av en kula avfyrad av en skadad polisman, uppgav Italiens inrikesdepartement på fredagskvällen.

Samtidigt uppmanade G8-mötets ledare de fredliga demonstranterna att isolera bråkmakarna.

Foto: AP

"Dödsfallet inträffade under en våldsam attack mot ett karabinjärfordon, som ledde till att några av dem inuti skadades", skrev departementet i ett uttalandet som byggde på en preliminär polisrapport.

"Under dessa dramatiska omständigheter, som ännu kvarstår att klarlägga, träffades den unge demonstranten av ett pistolskott, troligen avfyrat i självförsvar av en av de skadade poliserna".

Den döde var enligt, enligt Reuters, en ung man, född 1978 i Rom men numera bosatt i Genua.

De politiska ledare från sju av världens rikaste länder, tillsammans med Ryssland, beklagade dödsskjutningen i ett gemensamt uttalande:

"Vi, ledarna för de nationer som deltar i samtal om bekämpning av världsfattigdom blev bedrövade över att höra att ett liv förlorats, samtidigt som vi träffas för att fylla våra initiativ med konkret innehåll", heter det i ett uttalande som nyhetsbyrån ANSA återgav.

"Vi vill emellertid starkt fördöma varje form av våld och uppmanar alla som demonstrerar fredligt att genom sitt exempel isolera bråkmakarna", fortsätter G8-mötets uttalande.

Även i Brasilien genomfördes demonstrationer mot G8-gruppens toppmöte. Cirka 3 500 fackföreningsmedlemmar och jordlösa bönder marscherade genom finanskvarteren i den brasilianska industristaden Sao Paulo. Förutom att protestera mot de rika ländernas vision av globalisering, krävde demonstranterna också ett stopp för förhandlingarna om att göra kontinenten till ett gemensamt frihandelsområdet. Ett hundratal poliser övervakade protesten som förflöt lugnt.

TT-AFP