Ett inferno av stenar och rök

7 000 aktivister och 20 000 poliser drabbade samman

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Slaget om Genua Poliser i flera led mötte aktivisterna med tårgas, vattenkanoner och batongslag. Aktivisterna retirerade gång på gång, många av dem blodiga, närmast sönderslagna.
NYHETER

GENUA

Luften var tjock av tårgas och den svarta röken från brända däck steg mot himlen.

Tusentals maskerade aktivister kastade gatstenar, de tände eld på polisbilar och plundrade affärer.

När slaget om Genua var över hade en människa dödats, minst 184 skadats och över 50 gripits.

Sent i går kväll var läget fortfarande så kaotiskt i Genua att myndigheterna inte kunde lämna några exakta uppgifter om antalet skadade och gripna.

Men enligt rikskriminalens chef Lars Nylén, som själv är på plats här i Genua, har inga nordbor tagits av polisen eller förts till sjukhus.

Våldsamheterna började vid 13-tiden i går då cirka 7 000 aktivister startade en marsch från Stadio Carlini, där många av dem bor, mot den avspärrade stadskärnan.

Bilar sattes i brand

När aktivisterna kom närmare delade de snabbt upp sig i mindre grupper som maskerade sig och började bryta upp gatstenar från de medeltida gatorna.

Bildäck och containrar sattes i brand och tjock illaluktande rök steg mot himlen från flera olika håll.

Aktivisterna attackerade polisleden från olika håll, de sprang upp och ner för de smala gränderna och tvingade polisens pansarbandvagnar att åka fram och tillbaka mellan olika stridszoner.

Slogs med batonger

Vi hamnade i ett inferno där aktivister kastade stenar och glasflaskor mot poliserna, de sköt lysraketer och plundrade affärer på datorer, mopeder och stereoapparater, de välte polisbilar som poliserna tvingats överge, de sprängde en av pansarpiketerna.

Poliser i flera led mötte på flera fronter med tårgas, vattenkanoner och batonger.

De släpade bort sårade kollegor - över 30 av de skadade sägs vara poliser - och slog demonstranter med batonger.

De maskerade aktivisterna retirerade gång på gång, många av dem blodiga, närmast sönderslagna.

Men de kom tillbaka i nya attacker på nya platser, tände eld på nya polisbilar och nya bildäck, de började kasta molotovcocktails.

Svimmade av utmattning

Det var varmt och kvavt, tårgasen spred sig över Genua och stack i ögonen långt bortom slagfältet.

Poliser svimmade av utmattning och vätskebrist och bars i väg till ambulanser som hela tiden körde in och ut ur stridsområdet med tjutande sirener.

I flera timmar rådde en kaotiskt uppjagad och galen tårgasfylld stämning. Några aktivister försökte ta sig in i den avspärrade zonen med luftballong, några hundra anarkister gick till attack mot Genuas fängelse och försökte bryta sig in.

Attackerade fängelset

- Det värsta jag har sett. Nästan 20 000 poliser och de tvingas backa. 50 polisbilar förstörda. Det här var en framgång för aktivisterna, säger polisöverinspektör Curt Nilsson.

Flera svenskar var inblandade i kravallerna.

Rodney Edvinsson från Stockholm, som deltog i ett inbrytningsförsök med några italienska anarkister säger att polisen var oerhört brutal.

- De sköt till och med ihjäl en person. Det här kommer leda till att våldet trappas upp, säger han.

Oisín Cantwell, Genua