Polisen segrade – till ett högt pris

Staffan Heimerson om slaget om Genua

NYHETER

GENUA

I slaget om Genua går det därför att i andra och hittills hårdaste ronden att kora en segrare.

Polisen vann. Ingen av de fler än 10000 hårdföra anarkisterna och våldsverkarna var ens nära det avlysta området.

Foto: REUTERS
SKOTTEN I GENUA Italien har i säkerhetsförberedelser lagt ner en miljard kronor inför G8-mötet. Och polisen har segrat – hittills – i slaget om Genua. Men till ett högt pris, skriver Aftonbladets Staffan Heimerson.

Jag tog mig, när kvällen kom, in i Zona Rossa och konstaterade där en närmast avspänd stämning.

- Demonstranterna nådde inte ens fram till utsidan av våra järnstaket, sa en nöjd polischef medan hans mannar - som krigare från korstågens dagar - bakom honom visade upp ett krigsbyte från slagen ute på gatorna: en röd maoistflagga.

Politikerna slussas ostört in i palatset

G8-mötets första sessioner hölls planenligt. Presidenter och regeringschefer kunde ostört slussas in i Palazzo Ducale. Politiska beslut fattades. FN:s generalsekretare Kofi Annan var på plats och hyllade i ett tacktal de ekonomiska stormakternas ledare - män som amerikanske presidenten George W Bush, den italienska värden Silvio Berlusconi och den brittiske premiärministern Tony Blair - för att de garanterat tio miljarder kronor till en fond för att i tredje världen bekämpa hiv, malaria och tuberkulos.

Men 200 meter från palatset, ute i den gula zonen, nära Piazza della Erbe, fanns spåren av demonstranternas frustration över att inte kunna stoppa det internationella politiska toppmötet. De hade - i denna sällsynt rena stad med dess medborgares minutiösa sopsortering - systematiskt angripit soptunnor och renhållningsverkets sopvagnar, strött ut dess innehåll över gatan och satt det i brand så att svart rök från den gula zonens alla hörn steg mot himlen"

Omkullvälta soptunnor var anarkisternas bomärke.

Den moderna tidens tornerspel

Det finns - mitt i tragedin med en dödad demonstrant - en slutsats att dra av gårdagens polisarbete:

Demokratiska länder klarar av att hålla möten för G8, EU, WTO, Världsbanken och World Economic Forum, de sammankomster som så förargar antiglobalister, miljöaktivister och veganer och lockar till sig de kravallturister som sedan hösten 1999 turnerar världen över för att i den moderna tidens tornerspel mäta krafterna med poliser.

Det har tills nu varit en serie nederlag för ordningsmakten.

I Seattle stod den oförberedd på protestgruppernas styrka och moderna teknologi.

I Prag fick demonstranterna sympati tack vare polisens brutalitet.

I Melbourne fördröjdes mötena och förlöjligades etablissemanget.

I Göteborg svajade det betänkligt.

Skadegörelsen värre än i Göteborg

Genua har klarat uppgiften - hittills. Dock till ett högt pris. Italien har i säkerhetsförberedelser lagt ner en miljard kronor. 17 000 poliser - lika många som Sveriges hela poliskår - har uppdraget att skydda och säkra mötet.

Ändå var det otillräckligt. Jag hade i går kväll ett långt samtal med den tillreste svenska observatören, polisöverintendent Curt Nilsson från Stockholm som noterade:

- Skadegörelsen i dag var större än i Göteborg. 50 polisfordon sprängdes eller sattes i brand.

Butiker och banker ramponerades och plundrades.

Men det finns bland observatörer en känsla av att med Genua är kulmen nådd.

- Ja, instämde Nilsson, säsongen är över.

"Tuffare än Genua kan det aldrig bli!"

Det finns i världen grupper av människor som nästan maniskt följer Placido Domingo till alla hans operaframträdanden världen över. Jag har pratat med sådana människor och de säger ofta:

- Hur fantastisk musiken än är" ja, till slut känns det ändå lite tjatigt"

Jag tror, att jag från djupet av många anarkisters hjärtan skulle kunna få höra samma leda. Modenycker - från svingpjattar till mods - beskriver en bana och alla tynar snart nog bort.

Sannolikt är det början till slutet, när en demonstrant - han bar simglasögon som skydd mot tårgasen - till mig sa:

- Tuffare än Genua kan det aldrig bli!

Staffan Heimerson