Skogen är full av bär - men vem plockar?

Utländska bärplockare nekas tillstånd att arbeta

NYHETER

Värme och fukt fyller skogen med hjortron, blåbär och lingon.

Men höstens bärskörd riskerar att ruttna bort.

Utländska bärplockare får inget arbetstillstånd - och svenskarna vill inte plocka.

98 PROCENT RUTTNAR BORT Bärplockning är inte speciellt populärt bland svenskar. Enligt Martin Engström ruttnar 98 procent av alla blåbär bort.

Förra året var en katastrof för såväl bärodlare som bärälskare. Blåbär och hjortron regnade bort. Men i år har väderförhållandena varit desto bättre.

- Bären blir stora och fina. Det var varmt och mycket vätska när bären blommade. Och det ger en bra pollination, säger Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska museet.

Men om det finns gott om bär, är det desto svårare att hitta bärplockare.

"Det blir en ohållbar situation"

Efter förra årets missförhållanden i bärbranschen har Migrationsverket och Ams beslutat att utländska bärplockare inte ska få arbetstillstånd i Sverige. Det betyder att förra sommarens plockare från Thailand, Ukraina, Vitryssland, Ryssland och Indien inte får komma tillbaka.

- Det råder en stor ovisshet på plockarsidan. Får vi inga bärplockare blir det en ohållbar situation. Då får vi förlita oss på fritidsplockare, säger Martin Engström, chef på Finnerödja bär.

"Vansinnigt mycket hjortron"

Och bland svenskarna är bärplockning inte särskilt populärt. Bara en bråkdel av alla bär i skogen utnyttjas. Enligt Martin Engström ruttnar 98 procent av alla blåbär bort.

- Bärskogen är en otrolig resurs. Men allt färre svenskar plockar bär.

Men för den som vill finns det bär i skogen redan nu.

Blåbären är mogna. Lingonen är på god väg. Och i norra Sverige ser det ut att bli en riktigt fin hjortronsäsong. Om några veckor fylls de norrländska myrarna av guldgula bär.

Tage Rönnberg, före detta bäruppköpare i Jämtland, var ute och plockade hjortron i går.

- Jag fick två kilo. Det blir vansinnigt mycket hjortron i år. Myrarna är röda av kart, säger han.

Anna-Maria Wiklund