Tusentals tvingas att deklarera igen

Slarv och tekniska fel bakom försvunna blanketter

NYHETER

Tusentals svenskar tvingas göra om sin deklaration.

Slarv och tekniska fel hos skattemyndigheten har gjort att deras inlämnade deklaration aldrig registrerats.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Dags att deklarera - igen Birgit Pettersson är vikarierande avdelningschef på Skattemyndigheten i Stockholm. De senaste dagarna har hennes kontor tvingats ta emot samtal från irriterade skattebetalare som påpekat att de redan lämnat sin deklaration.

Stickprov som skattemyndigheten gjort visar att det i år har uppstått ovanligt många fel vid registreringarna av förenklade självdeklarationer. Buntar har glömts bort. Blanketter har hoppats över vid den elektroniska avläsningen.

"Fruktansvärt tråkigt"

- Vi vet naturligtvis inte exakt hur många som drabbats. Men det kan vara tusentals inlämnade deklarationsblanketter som aldrig blivit registrerade och som därmed är rapporterade som saknade, säger Birgit Pettersson, vikarierande avdelningschef vid skattemyndigheten i Stockholm som tar hand om 1,5 miljoner förenklade självdeklarationer.

Deklarationsblanketter som saknas finns någonstans på det skattekontor dit de sänts.

Att hitta dem i högarna av papper i efterhand är omöjligt. Den som fått sin deklaration bortslarvad tvingas deklarera på nytt.

- Jag förstår att den som drabbas blir både arg och irriterad. Det är fruktansvärt tråkigt att sådant här kan hända. Vi vill naturligtvis inte ha det så här, säger Birgit Pettersson.

Riskerar förseningsavgift

- Men tyvärr så kan vi inget annat göra, den som drabbats måste göra om sin deklaration.

Enligt bestämmelserna riskerar den som lämnar sin deklaration för sent att betala en förseningsavgift på 500 kr. Om deklarationen kommer in efter den 1 augusti höjs avgiften till 2 000 kr.

- Har man en trolig förklaring som tyder på att deklarationen lämnats tidigare kommer man dock att slippa straffavgiften, lovar Birgit Pettersson.

Någon uppgift hur många skattebetalare som nu tvingas göra om sin deklaration går inte att få från Riksskatteverket eftersom varje skattemyndighet agerar som en självständig myndighet.

- Men det är naturligtvis inte bra när det försvinner deklarationer i hanteringen, säger Margaretha Edling, skattehandläggare på Riksskatteverket.

- Därför jobbar också skattemyndigheterna hårt för att förbättra rutinerna. Nästa år ska det till exempel gå att deklarera på internet. Då försvinner det här problemet för många deklaranter och hanteringen blir säkrare.

Föreläggande väntar

De som fått sina deklarationer bortslarvade, kommer att likt de som struntat eller glömt att lämna in någon deklaration i våras, att i dagarna få ett brev med ett så kallat föreläggande från skattemyndigheten.

Då ska man höra av sig till skattemyndigheten och påtala att man redan lämnat sin deklaration - för att slippa straffavgift.

Men man måste ändå lämna en ny deklaration.

Thomas Gustafsson