Cementen rasade ner från taket

Barnfamiljens vardagsrum ödelagt

NYHETER

En spricka for blixtsnabbt över taket och plötsligt föll en stor bit av taket ner. På en sekund fylldes familjen Norstedts vardagsrum med cementbitar.

Foto: STEFAN MATTSSON
KATASTROFOMRÅDE Helt utan förvarning rasade en stor bit av taket ner i vardagsrummet hos familjen Norstedt - Peter, Nina och dottern Olivia.

Nina och Peter Norstedt hade precis tänkt att gå och lägga sig i sovrummet vid Gullmarsplan i Stockholm. Fyra månader gamla Olivia satt i sin stol ute i hallen. Plötsligt hördes ett surrande ljud.

- Jag sa till Nina att komma och lyssna. Så tittade vi upp och såg hur en spricka kom farande över taket. Jag skrek "spring" och så kastade vi oss åt sidan, säger Peter.

Nu ligger fem kvadratmeter tung, vass cementputs strödd över vardagsrummet. Mitt i förödelsen står Olivias barnstol.

- Man vill ju inte tänka på vad som hade kunnat hända om hon hade suttit där, hon hade antagligen dött, säger Nina.

Familjen bor nu hos vänner. Nina, 31, och Peter, 35, tror att sprickorna kommer från sprängningar vid byggandet av Södra länken som ligger intill.

- Det känns inte tryggt att bo kvar här, säger Nina.

Upptäckte sprickor för flera år sedan

För några år sedan var Vägverket på plats och gjorde en besiktning av fastigheten före sprängningarna. Redan då upptäcktes sprickor i taket och besiktningsmännen påtalade risken för ras.

- Vägverket säger att bostäderna faller samman för att de är så gamla. Men vi har hus som är lika gamla på andra ställen, och där har det inte hänt något, säger Loffe Lycketorp, som är ägare till fastigheten.

På Vägverket är man förvånad över vad som har hänt.

- Man kan inte vara säker på att det just är sprängningarna som är orsaken till raset, säger Håkan Andersson, tillförordnad projektchef för Södra länken.

Lina Pihl