Mördad av maken hon flydde ifrån

Iransk flyktingkvinna skulle flytta till hemlig ort

NYHETER

För två år sedan sökte den iranska kvinnan asyl i Sverige.

Hon flydde från sin make som i flera år våldtagit och misshandlat henne.

I går knivhöggs kvinnan till döds i Gimo. Maken har erkänt mordet.

Foto: MATTIAS CARLSSON
upprörda grannar I huset mitt emot höggs kvinnan ihjäl av sin make. På bilden kvinnans upprörda grannar.

Vid lunchtid i går larmades polisen till flyktingförläggningen i uppländska Gimo. En kvinna låg mördad i sin lägenhet. En stund senare anmälde hennes make sig själv på förläggningen.

Mannen erkände - ångerfull

- Har var mycket ångerfull och erkände att han hade tagit livet av sin hustru, säger Christer Nordström, press-talesman på Uppsalapolisen.

Makarna hade varit gifta i mer än 10 år. För två år sedan flydde hustrun från Iran tillsammans med parets båda barn, nu fyra respektive tio år gamla.

Ville slippa misshandeln

Hon sökte asyl i Sverige för att komma undan åratal av förtryck. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade hon blivit systematiskt våldtagen och misshandlad av sin make.

Kvinnan, som var i 30-årsåldern, bodde i Migrationsverkets lägenhet på flyktingförläggningen i Gimo. För några månader sedan lades hon dock in på psykkliniken i Uppsala. Barnen placerades samtidigt i fosterfamilj.

Följde efter till Sverige

Maken har vistats illegalt i Sverige sedan fyra månader och har flera gånger besökt hennes lägenhet i Gimo. Inte förrän i förrgår berättade hon detta för Migrationsverkets handläggare.

Handläggaren och hustrun kom överens om att hon omedelbart skulle flytta till en ny bostad på hemlig ort eftersom maken kände till hennes adress på flyktingförläggningen.

Men redan i går dök mannen upp i lägenheten i Gimo.

- Hon släppte in honom och verkade inte rädd. Bara en halvtimme före mordet höll båda på att packa väskorna och allt verkade okej, säger en källa till Aftonbladet.

Polisen har hittat en kniv som tros vara mordvapnet.

- Kvinnan hade utsatts för mycket grovt våld, säger Christer Nordström.

Maken, som är 31 år gammal, anhölls i går för mord.

- Han har uppgivit ett motiv, men innan vi har kontrollerat hans uppgifter vill vi inte gå ut med det, säger Nordström.

Hans Österman