Nya kravaller i centrala Genua i dag

Radikala aktivister kastade sten och brandbomber

1 av 2 | Foto: AP
CHOCK I GENUA Sörjande och ledsna människor samlades och lade blommor på Piazza Alimonda i Genua, där 23-årige anarkisten Carlo Guiliani sköts till döds av polis i går.
NYHETER

GENUA

80 personer skadades under dagens oroliga kravaller i Genua.

Den stora protestmarschen som uppges ha omkring 200 000 deltagare inleddes vid halv två-tiden på lördagseftermiddagen.

Flera demonstranter ropade slagord mot polisen som bevakade torget och kallade dem för "mördare", rapporterar TT:s utsände.

Tåget avgick från en samlingsplats flera kilometer söder om staden och är på väg in mot Genuas centrum.

Omkring 80 personer skadades i lördagens kravaller i Genua, skriver nyhetsbyrån DPA. De flesta fick föras till sjukhus.

  Av de skadade var 66 demonstranter och sju poliser, enligt uppgifter från den italienska nyhetsbyrån Ansa. Också enskilda journalister fick lättare skador.

Fler än 100 000 globaliserings-

motståndare deltog i lördagens stora marsch, rapporterade nyhetsbyrån AFP. Paraplyorganisationen Genua Social Forum, som samlar fler än 800 grupper, uppger att så många som 200 000 demonstrerade.

  Enligt AFP uppstod bråken när flera hundra så kallade autonoma bröt sig ur den fredliga marschen och attackerade polisen. Tåget dirigerades av polisen in på en smalare väg som löpte längre bort ifrån toppmötet än den ursprungliga färdvägen.

  De radikala aktivisterna bröt upp gatsten som de kastade mot kravallpolisen. Även bensinbomber slängdes. De autonoma tände eld på soptunnor, krossade rutor och sökte igenom lokaler i jakt på föremål att slänga mot polisen.

  Demonstrationsvakter fick övriga marschdeltagare att hålla sig till ickevåldsprincipen.

Slagorden berörde allt

Vid halv fem tiden tvingas den bakre delen av demonstrationståget har fått vända om sedan polisen avancerat mot de våldsamma aktivisterna. Den främre delen har helt passerat platsen för bråken.

  Tjock rök vällde ur flera byggnader. Bland annat stod en bank och en resebyrå i brand, rapporterar TT:s utsände.

  Polisen har också gått in på Genua Social Forums samlingsplats med hundar, en närmast symbolisk handling eftersom nästan alla av globaliseringsmotståndarna deltar i lördagens planerade stora protestmarsch mot G8-mötet.

En mängd olika grupper deltog, från socialister och kommunister till miljögrupper och globaliserings-

motståndare som Attac.

Slagorden berörde allt från "Befria Genua" och "Stoppa G8-mötet" till "Ett alternativ till det kapitalistiska systemet.

I början av tåget hade demonstranterna även med sig en levande ko med ett plakat om att förbjuda genmodifierade organismer.

I den främre delen av tåget var stämningen lugn, flera människor dansade och höll talkörer.

Tårgas i slutet av tåget

Längre bak och vid sidan om tåget utbröt kravaller och polisen avfyrade tårgas.

Oroligheterna uppstod i närheten av Genua Social Forums högkvarter.

Cirka 400 maskerade demonstranter började slå sönder skyltfönster med påkar, rapporterar TT:s utsände Peter Wallberg.

Polismannen misstänks för dråp

Den polisman som sköt ihjäl en 23-årig italiensk demonstrant i fredags är misstänkt för dråp, meddelade åklagarmyndigheten i Genua på lördagen.

Dessutom pågår utredning kring en annan polismans ansvar för 23-åringens död, men ett beslut i det fallet kommer först efter att rättsmedicinsk obduktion genomförts.

Italienska inrikesdepartementet uppgav att en första utredning visat att 23-årige Carlo Giuliani skjutits av en skadad polisman vars bil omringats av demonstranter.

Vittnen uppgav att polisbilen dessutom körde över Giuliani två gånger. Den andre polismannen som är under utredning satt vid ratten i polisfordonet.

Demonstration förkortas

Ledarna på G8-mötet, där världens sju ledande industriländer och Ryssland deltar, beklagade dödsskjutningen och de våldsamma sammanstötningarna mellan demonstranter och polis. De vädjade också till de fredliga demonstranterna att markera och ta avstånd från våldsverkarna.

Extra vakter

Demonstranternas paraplyorganisation Genua Social Forum (GSS) fördömde våldet, men förklarade sig ändå beredda att genomföra den stora demonstration som planerats till lördagen. Men demonstrationsvägen har kortats och extra vakter satts ut, av rädsla för nya våldsamheter.

- Vi är rädda, både för våld från polisens och anarkisternas sida, sade Julio Marcon, en av GSS:s koordinatörer till TT på fredagskvällen.

Mötet inleds formellt

Under lördagen inleds också G8:s formella arbetsmöte. Fattigdomsbekämpning, utvecklingsländernas skuldbörda och den ekonomiska utvecklingen i världen är några av de tyngsta punkterna på dagordningen. Mötet avslutas på söndag förmiddag.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM