Tre gripna på demonstration i Stockholm

NYHETER

Tre unga män greps av polisen för vapenbrott under en demonstration i Stockholm idag. De hade bland annat tårgas på sig.

- Stoppa G8-mötet!

Det krävde flera hundra deltagare i en manifestation mot toppmötet i Genua.

  Demonstrationen som hölls i Stockholm på lördagen gick mycket lugnt tillväga.

  Tre personer greps dock misstänkta för olaga vapeninnehav.

  Demonstrationen på Sergels torg i Stockholm hade organiserats av Globalisering underifrån, men ett flertal andra vänstergrupper samt Grön Ungdom var också där.

  Både Ali Esbati, ordförande för Ung vänster, och Gustav Fridolin, språkrör för Grön ungdom, rev ned applåder då de talade om polisvåld och händelserna i Genua.

  - Demonstrationsrätten är skrämmande aktuell. Låt oss säga det klart och tydligt: det som hänt i Genua är precis som det som hände i Göteborg - inget olycksfall i arbetet utan en manifestation av en snabb brutalisering, sade Ali Esbati. Han passade också på att kräva rikskriminalens chef Lars Nyléns avgång. Lars Nylén har tidigare sagt att han tyckte att polisen i Genua var lugn och skötte sitt jobb bra.

Konferencier var den kände miljöaktivisten Linus Brohult.

Tyst minut

  Efter talen hölls en tyst minut för den dödsskjutne italienske aktivisten Carlo Giuliani.

  Sedan gick demonstranterna vidare till Mynttorget via Hamngatan, ivrigt fotograferade av utländska turister.

  Enligt ursprungsplanen skulle demonstranterna överlämna en skrivelse till utrikesdepartementet, men eftersom de hade nekats tillstånd till det av polisen hölls i stället fler tal när de kom fram till Mynttorget.

  - Vi behöver koppla ihop de militanta ungdomarna med den ilska "vanligt folk" känner över att skolan, vården och omsorgen blivit sämre, sade Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet socialisterna.

  Flera av talarna menade att politikerna verkar vilja skydda demonstrationsrätten för dem som inte demonstrerar, medan de som verkligen är ute på gatorna betraktas som bråkmakare.

Ny demonstration

  Hela stöddemonstrationen förlöpte helt lugnt, och de poliser som var där höll en låg profil.

  Strax innan manifestationen greps dock tre manliga demonstranter på Sergels torg. Vid visitation fann polisen tårgas, batonger och knivar, och de tre männen är nu misstänkta för olaga vapeninnehav, enligt Lars Richter, polisens presstalesman.

  På söndagen ska ett demonstrationståg gå från Karlaplan i Stockholm till den italienska ambassaden.

Karin Poring/TT , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM