Sexskandal under Gothia Cup

Fotbollspojkar misstänks ha ofredat flera flickor i ett svenskt fotbollslag

NYHETER

GÖTEBORG

Sju unga franska fotbollspojkar misstänks för att sexuellt ha ofredat flera flickor i ett svenskt fotbollslag under Gothia Cup-turneringen i Göteborg.

Det franska laget riskerar att bli utestängt från andra fotbollsturneringar.

Till Gothia Cup lär de inte längre vara välkomna.

Flickorna i det svenska laget anmälde på lördagen det franska laget till polisen. Polisen i Göteborg avslöjar inte vilket det svenska laget är, förutom att laget inte är från Göteborg.

Sju franska pojkar mellan 12 och 14 år pekades ut av de svenska flickorna som är i 15-årsåldern.

- Det är ett flertal av lagets tjejer som ofredats och det har pågått hela veckan. De har bott på samma skola i Göteborg som det franska laget under turneringen, säger Geir Hogstad på krimjouren i Göteborg till TT.

Killarna har tafsat på flickorna både här och var under kläderna, enligt Hogstad. Något fysiskt våld har inte förekommit.

Kollektiv bestraffning

- De skyller på att flickorna varit så sexigt klädda, säger Hogstad.

Fransmännen är så unga att de inte är straffmyndiga. Men de har identifierats och kommer att rapporteras till det Svenska Fotbollsförbundet som i sin tur kommer att anmäla händelsen till franska förbundet.

- Det här laget kommer inte att vara välkommet på några cuper längre. Det kommer i alla fall inte till Sverige och spela cup mera, säger Hogstad.

Hela laget kommer således att bli kollektivt bestraffat.

- Vad är alternativet? Det här handlar också om ett ledaransvar, säger Hogstad.

Inte välkomna

Arrangörerna bakom Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar, ser allvarligt på det som skett. Men Gothia Cup är en Fifa-turnering och beslut om en avstängning av laget måste därför fattas på den nivån eller på nationell förbundsnivå.

Men reagerar inte fotbollens högre instanser så kommer Gothia Cup som arrangör att ta ett eget beslut.

- Det är högst osannolikt att det här laget skulle vara välkommet tillbaka till Gothia Cup, säger Ola Wiklander, presschef på Gothia Cup till TT.

- Vi kommer noggrant att ta del av polisutredningen som vi också kommer att bifoga i vår rapport till det franska fotbollsförbundet.

Bertil Åkesson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM