67 gripna och 80 skadade i kravallerna

Massiv motattack av polisen i Genua vid G8-mötet

NYHETER

Den stora marschen skulle bli en värdig protest mot G8-mötet i Genua, men urartade i nya upplopp.

  Den här gången gick polisen till våldsam motattack.

  Minst 66 demonstranter, sju poliser och enstaka journalister skadades och de flesta fick föras till sjukhus, rapporterade DPA.

  Polisen grep 67 personer, främst italienare, men även fransmän, tyskar, spanjorer, schweizare, en amerikan och en grek, uppger AFP.

Foto: AP

Hämndkänslor fanns på båda sidor inför lördagens demonstration. De italienska dagstidningarnas första sidor dominerades av bilder på den 23-årige italienare som sköts ihjäl av polisen på fredagskvällen.

  Polisen sade på lördagen att Carlo Giuliani gripits av polisen vid tidigare demonstrationer, skriver Reuters. Men 23-åringens far förklarade att hans son höll sig till icke-våld men inte kunde stå ut med orättvisor.

  På dödsplatsen hade sörjande lagt ut blommar och meddelande som "NO Justi, NO Peace".

Många demonstrerade

  Att italienska myndigheter meddelat att polisen som avlossade skottet är misstänkt för dråp, lugnade inte känslorna. När demonstrationen startade på eftermiddagen ropade många mördare åt poliserna.

  Arrangörerna bedömde att marschen skulle samla över 100 000 deltagare.

  De allra flesta var fredliga och det började lugnt. Tåget innehöll allt från socialister och kommunister till miljöorganisationer och globaliseringsmotståndare som Attac. De krävde allt från ett alternativ till kapitalism, till stopp för G8-mötet och förbud för genmodifierade organismer. Många dansade till orkestrar som gick med.

  Men efter någon timme small det.

Kaos bröt ut

  Flera hundra demonstranter beväpnade med stenar och påkar bröt sig ur tåget och gick till attack mot kontor, banker och affärer. Bilar och byggnader sattes i brand med brandbomber.

  Den har gången gick dock polisen till massiv motattack till skillnad från dagen innan.

  Många hundra poliser sköt ett regn med tårgasgranater över upploppsmakarna.

  De fredliga demonstranterna försökte lugna ned stämningen genom att sträcka händerna i luften och ropa: "Inget våld!"

  Men då var kaoset redan ett faktum.

  I dimman av tårgas och brandrök gick det inte längre att urskilja vilka som var poliser, journalister eller demonstranter. Många civilklädda poliser hade bundit näsdukar framför ansiktet och beväpnat sig med både järnrör och blydaggar. De visade sin nervositet genom att slå mot flaskor, staket och andra föremål när de rörde sig mot demonstranterna.

  Vinden drev tårgasen över polisen. Flaskor och stenar ven genom luften.

Anarkister tog över

  Det flera kilometer långa demonstrationståget tvingades först ändra marschväg, för att sedan splittras upp helt. Då hade kravaller även uppstått på andra ställen i staden.

  Arrangören av marschen, Genua Social Forum, GSF, befarade redan på fredagskvällen att protesten mot G8-mötet kunde urarta. De medgav då att de hade problem med omkring 3 000 anarkister som inte accepterar GSF:s icke-våldsprincip.

  De hade dessutom försökt ta över delar av GSF:s informationscenter och upprätta en egen sambandscentral där på fredagseftermiddagen. Centret tvingades på grund av det att tillfälligt stänga eftersom polis inte hade tid att komma till undsättning.

  Ett krismöte hölls senare på kvällen och GSF:s ledning beslutade att korta av lördagens marsch och ha fler demonstrationsvakter än tidigare planerat.

Fördömde våldet

  Själva G8-mötet fortsatte på lördagsmorgonen med att stats- och regeringscheferna för Ryssland, samt för världens sju främsta industriländer diskuterade våldet som rasat bara någon kilometer ifrån dem. De enades om ett uttalande där dödsskjutningen beklagades, men fördömde samtidigt de våldsamma demonstrationerna.

  Storbritanniens premiärminister Tony Blair förklarade i en brittisk TV-intervju att ländernas ledare måste få fortsätta träffas på toppmötet och att man inte fick ge efter för de som startar våldsamheterna.

Peter Wallberg/TT