G8-mötet kunde inte enas i klimatfrågan

NYHETER

Genua

G8-toppmötet i Genua lyckades inte överbrygga avståndet mellan USA och Europa i klimatfrågan.

Stats- och regeringscheferna för USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland, Japan och Ryssland tog under lördagseftermiddagen upp Kyotoavtalet om att i-världen ska minska sina utsläpp av växthusgaser.

Några framsteg gjordes dock inte, enligt en talesman för den italienska regeringen.

Som väntat stod USA:s president George W Bush fast vid att inte ratificera avtalet från 1997. Hur stor sprickan mellan Europa och USA är kommer att framgå av toppmötets slutdeklaration på söndag.

Oenighet rådde också kring USA:s försök att reformera världsbankens utlåning till världens fattigaste länder. USA vill dels göra om en stor del av de utlånade pengarna till bidrag, men samtidigt använda medlen mer kraftfullt för att skapa demokrati och förebygga konflikter.

Mellanöstern

Stats- och regeringscheferna ställde sig också på nytt bakom Mitchell-rapporten om hur fredsprocessen ska komma igång igen i Mellanöstern. Samtliga åtta länder stöder även att internationella observatörer skickas ut, under förutsättning att de accepteras både av palestinier och israeler.

Toppmötet diskuterade också krisen i Makedonien, skriver nyhetsbyrån DPA. Deltagarna framhöll att en förutsättning för avspänning i landet är att den makedoniska regeringen och den albanska minoriteten når politisk enighet. Först då är det möjligt med en insats av Nato-trupper, menar man.

Fördömde våldet

Nato kräver vapenvila och en avväpning av de albanska rebellerna. Men ingendera av parterna vill uppfylla sin del av Natos krav.

Under lördagskvällen väntades ledarna också diskutera formen för framtida G8-möten. Offentliga uttalanden under dagen tydde på att flera anser att toppmötena fått för stora proportioner.

Toppmötet I Genua bedöms kosta flera hundra miljoner dollar.

G8-ledarna samtalade även om våldet som rasat bara någon kilometer ifrån dem. I ett uttalande beklagade de dödsskjutningen av en demonstrant men fördömde samtidigt de våldsamma demonstrationerna.

Peter Wallberg/TT