Genua skapade en martyr

Staffan Heimerson: Kan ett G8-möte hållas ännu en gång?

NYHETER

GENUA

Det kallas "familjefotot". Det ingår i G8-mötens ritualer. Fotografiet knäpps i dag på Palazzo Ducales 1300-talstrappa. Vi får se de ekonomiska stormakternas ledare dra upp smilbanden till säkra, förtroendeingivande leenden.

Underförstått vill de sända budskapet: "Lita på oss, med det mesta i världen är väl ställt."

I helsicke heller.

Foto: AP
OFFERPLATSEN Carlo Giulian, 23, var aktiv i en anarkistgrupp. I fredags sköts han till döds i Genua. I går lades blommor på platsen där han dog.

Frågan är om ett G8-möte kan hållas ännu en gång.

Kanadas premiärminister är den som enligt G 8:s roterande schema ska stå värd nästa sommar. Efter händelserna här i Genua, sammandrabbningarna mellan 120 000 demonstranter - varav fler än 10 000 var förstörelsebesatta anarkister - och 20 000 poliser, är Jean Chrétien tveksam. Han sa i går eftermiddag:

- Det måste till nya former för internationella möten.

Ovissheten förstärktes av att slaget om Genua inte bara varit kostsamt och blodigt. Ur det har sprungit en martyr, den 23-årige, arbetslöse, bostadslöse Carlo Giuliani, aktiv i anarkistgruppen Black Bloc, som dödats på gatan.

Kristus på korset

I Italien med dess sentimentala familjekänslor hördes i går mannen på gatan säga:

- Jag sörjer honom som min egen son.

Landets mest respekterade tidning, La Repubblica, jämförde synen av den halvnakne, blodige demonstranten med Kristus på korset. Det är en rimlig förmodan att bilden av Giuliani kommer finnas på röda flaggor på samma sätt som bilden av Che Guevara redan finns där.

Inga felsteg

Mötet mellan ledarna för de ledande industrinationerna var 1971, när Frankrikes dåvarande president Giscard d"Estaing var den förste som stod värd, tänkt att vara ett informellt "prat framför brasan". Under intima former skulle idéer prövas, begåvade tankar vädras.

Mötena blev med åren pampigare och mera formella. De har fått en koreografi, där inga felsteg tillåts. Besluten är fattade på förhand.

I år har det blivit än mindre av idéer och intimitet. Efter en session frågade jag en rådgivare om vilken sakfråga högdjuren inne i Palazzo Ducale - Bush och Blair, Putin och Berlusconi - ägnade mest tid åt.

- Det som händer på gatorna här utanför, svarade han utan ett uns ironi.

Säkerhetsproblem

Polariseringen mellan "dom där uppe" och "dom där nere" har lett till en hysteri och skapat allvarliga säkerhetsproblem. Det svenska statsrådet Leif Pagrotsky intervjuades i går av Aftonbladet i samband med uppgiften att Stockholm kan bli platsen för ett kommande Världsbanken-möte. Med facit från Seattle, Melbourne, Prag, Nice, Göteborg och nu den här veckan i Genua sa Pagrotsky uppgivet:

- Säg mig vad ska vi göra ...

Ge upp? Ja kanske. Mina kanadensiska kontakter sa att Kanada redan skrotat sin plan att hålla nästa års G8-möte i sin huvudstad, Ottawa.

Hög svansföring

USA:s president Bush är den ende som i Genua behållit hög svansföring:

- De som där ute gör anspråk på att representera världens fattiga gör det inte. Och ingen ska förhindra demokratiskt valda ledares självklara rätt att mötas och diskutera gemensamma problem.

Vilka är då sakfrågorna som penetrerats innan ledarna poserar för "familjefotot"?

Kyotoprotokollet om klimatfrågan. En djup klyfta finns mellan USA och Europa.

Frihandel. G8 är säkert på att frihandel minskar fattigdomen i tredje världen. Men oppositionen ute på Genuas gator hävdade: Frihandel innebär ökad exploatering av den fattiga världens arbetare.

En fond skapas för att öka hälsan i utvecklingsländerna. Men välgörenhetsorganisationer fnyser åt fondens storlek, 12 miljarder kronor. "Det är en droppe i havet."

Staffan Heimerson