Han tjänar 250 000 på tv:s renovering

SVT fixar torpet gratis - men betalar ändå hyra

NYHETER

Friherre Carl-Gustaf Åkerhielm får ett av sina torp renoverat i sommar - gratis av Sveriges Television.

Under reparationerna betalar SVT även hyra.

Carl-Gustaf Åkerhielm hyr ut sitt torp till SVT och får det renoverat gratis. Mäklare uppskattar att renoveringen gör att torpet stiger i värde med en kvarts miljon.

Sommartorpet har blivit en succé för Sveriges Television. Programmet ligger tvåa efter Allsång på Skansen i de senaste tittarmätningarna.

I programmet repareras ett torp som ligger i utkanterna av Örebro, i den lilla orten Dyltabruk. Huset ägs av friherre Carl-Gustaf Åkerhielms familjeföretag.

Mäklare uppskattar att om torpet ges en upprustning liknande den som visas i programmet fördubblas värdet, från 250 000 kronor till 500 000 kronor.

Tycker inte det är en bra affär

Carl-Gustaf Åkerhielm tycker däremot inte att det är en särskilt bra affär. Han hävdar att tv inte gjort särskilt mycket åt huset och att det som gjorts mest är för att det ska se bra ut i rutan.

- Det är klart att det blir repareringar. Jag kan tänka mig att värdet kan öka, men vi ska inte höja hyran, säger Carl-Gustaf Åkerhielm.

Hyran för torpet ligger på 14 000 kronor om året.

Att över miljonen tittare sett huset förvandlas borde göra det attraktivare på marknaden. Men familjen Åkerhielm har inga planer på att sälja.

- Torpet bryr vi oss inte så mycket om. Men för Dyltabruks del är vi glada för uppmärksamheten, säger Carl-Gustaf Åkerhielm.

Familjen bor i en herrgård i närheten. De driver ett företag som bland annat hyr ut många andra torp.

"Det finns mycket kvar att göra"

Helt färdig lär inte renoveringen bli efter det att tv avslutat sitt projekt.

- Det finns mycket kvar att göra på det torpet, även när de är färdiga, säger Carl-Gustaf Åkerhielm.

SVT ser inga tvivelaktigheter med att hyra torpet och samtidigt ge det en omfattande gratisrenovering.

- Eftersom vi renoverar utifrån programmets behov tycker vi att det är rimligt att betala en viss hyra. Hyresvärden kan ju inte alls påverka och det blir ju ingen helrenovering, säger Anneli Mencin, projektledare för SVT:s Sommartorpet till Dagens Industri.

Klas Elfving