Etnas lava fyra kilometer från staden Nicolosi

NYHETER

NICOLOSI

Italienska myndigheter har varnat omkring 70 familjer i den sicilianska staden Nicolosi för att de kan komma att evakueras eftersom lava från vulkanen Etna närmar sig deras hem, sade lokalbefolkningen på söndagen.

Foto: AP
Lavan sprutar ut Etna.

Lavan från Etna, Europas högsta och mest aktiva vulkan, är nu inte längre än fyra kilometer från de första husen i staden Nicolosi som har omkring 5 000 invånare.

Varningarna är det första steget i evakueringsprocessen, konstaterade lokalbefolkningen.

En av invånarna, Antonino Alicado, sade att stadens myndigheter hade hållit ett krismöte, där de hade gjort upp en evakueringslista och märkt ut platser där de evakuerade familjerna kan inhysas. Åtgärderna har upprört stadens invånare som inte vill lämna sina hem om det inte är absolut nödvändigt.

Lavan har rört sig ungefär två kilometer under de gångna fyra dagarna men har saktat ner under de senaste 48 timmarna, uppger Reuters.

Nicolosi, som ligger på Etnas södra sluttningar, var på söndagen täckt med rök och aska från brinnande buskar som antänts av lavan. Räddningstjänsten försökte förhindra att det skulle uppstå bränder med hjälp av vattenbombning i närheten av lavaströmmarna.

Catanias Internationella flygplats, längre söderut, var stängd under tre timmar för att brandmän skulle kunna sopa bort ett tjockt lager vulkanaska från landningsbanan.

TT-AFP