Sex svenskar gripna i Genua

NYHETER

Totalt sex svenskar har gripits i samband med demonstrationerna mot G8-mötet i Genua.

  Fyra av dem greps under natten till söndagen när polisen gick in i en skola där globaliserings-

motståndare fanns inhysta; de flesta fick senare föras till sjukhus. Det var inte känt om svenskarna hade skadats.

Foto: AP

En 19-årig kvinna från Norrköping och en 18-årig man från Malmö greps av italiensk polis i Genua på lördagen, misstänkta för våldsamt motstånd.

  - Båda är kända av den svenska polisen och tidigare dömda för våldsamt upplopp, sade Rikskriminalens chef Lars Nylén till TT.

  Senare på natten till söndagen grep den italienska polisen ytterligare fyra svenskar: en 30-årig man och en 26-årig kvinna från Stockholm och två kvinnor från Malmö, 20 år respektive 25 år.

  - Några av dem, inte alla, är kända av oss sedan tidigare. Enligt den italienska polisen är de misstänkta för förberedelse till skadegörelse och innehav av brandbomber, säger Nylén.

  De fyra svenskarna greps i samband med en större polisinsats mot paraplyorganisationen Genua Social Forum, inrymt i en skola. Enligt Lars Nylén greps totalt 97 aktivister i lokalerna och 61 fick föras till sjukhus. Tv-kanalerna CNN och BBC visade bilder på blodiga aktivister som bars ut på bår.

  Nylén hade under söndagseftermiddagen inga ytterligare detaljer om gripandena utan väntade mer information från italiensk polis. Vilken grupp eller organisation svenskarna tillhör ville Nylén inte gå in på.

  TT: Vad kommer att hända närmast för svenskarna?

  - Det här kommer att underställas någon polisextern instans, åklagare eller domare, för att ta ställning till fortsatt frihetsberövande. Vi får se hur de italienska polisorganen fortsätter att hantera det här. Jag förutsätter att utredningen sker i Italien och det är sannolikt att rättsprocessen kommer att ske där också, sade Nylén.

Christina Magnergård Bjers/TT