USA och Ryssland i samtal om vapensystem

NYHETER

Genua

USA:s president George W Bush och den ryske presidenten Vladimir Putin enades om att sammankoppla USA:s planer på att utveckla ett robotförsvar med bilaterala förhandlingar om kärnvapennedrustning.

Det överraskande beskedet kom efter deras möte i Genua på söndagen.

Relationerna mellan USA och Ryssland har varit spända, sedan USA i förra veckan genomförde ett nytt robotprov för den robotförsvar som George Bush vill bygga för att skydda USA mot kärnvapenattacker.

Ryssland och Kina fördömde då USA:s planer på att utveckla robotförsvaret National Missile Defence (NMD). De varnade också för att beslutet att genomföra provet kunde provocera fram en ny kärnvapenkapprustning.

Men de båda stormaktsledarna lyckades enas om att inleda nya, konkreta förhandlingar, när de träffades på söndagseftermiddagen för ett enskilt samtal direkt efter att G8-mötet avslutats.

Båda förvånade

De två presidenterna enades om att diskussionerna kring det kontroversiella robotförsvaret ska sammankopplas med förhandlingar om att minska ländernas kärnvapenarsenaler.

- Jag tror att vi båda blev förvånade över att vi nådde denna samstämmighet, sade vid Putin vid en presskonferens direkt efter mötet. Han konstaterade dock att det var för tidigt att diskutera konkreta nedskärningar av ländernas arsenaler.

Även USA:s president välkomnade överenskommelsen med Putin.

- De två frågorna om offensiva och defensiva försvarssystem går hand i hand för att nå stabilitet i världen, sade George Bush vid den gemensamma presskonferensen.

- Vi söker båda att nå överenskommelser som tryggar stabiliteten, sade Putin.

Fritt ur hjärtat

President George Bush var mån om att visa att mötet mellan de två var framgångsrikt och hjärtligt. Bush konstaterade att han "kunde ha en ärlig dialog med Putin".

Det var andra gången som de båda träffades på tu man hand. Inför mötet sade George Bush att de lärt känna varandra bättre sedan sitt första möte i Slovenien i juni i år.

- Min relation med Putin har förbättrats eftersom vi har haft mer informell tid tillsammans. Mötet förstärkte mina intryck från Slovenien att jag kan tala med president Putin fritt ur hjärtat. Jag uppskattar också att lyssna till honom, sade Bush.

TT-Reuters