Indonesiens parlament på väg att avsätta Wahid

NYHETER

JAKARTA

Indonesiens parlament planerade på måndagsmorgonen lokal tid att samlas för att avsätta president Abdurrahman Wahid och välja vicepresident Megawati Sukarnoputri till hans efterträdare.

Talmannen för underhuset uppmanade den lagstiftande församlingen att samlas under morgontimmarna. Uppmaningen kom sedan president Wahid i ett dekret utlyst undantagstillstånd och förklarat parlamentet upplöst.

Men militär, polis och ledande politiker förklarade att de inte tänkte rätta sig efter presidentens dekret.

Militären motsatte sig presidentens tillkännagivande om undantagstillstånd och upplösning av den lagstiftande församlingen, sade en av arméns ledande generaler.

Jakartas polischef beordrade samtidigt sina styrkor att inte åtlyda presidentdekretet, uppgav indonesiska medier. Det rapporterades också att regeringens säkerhetsminister hade avgått.

Talmannen i parlamentets underhus förklarade för sin del att den lagstiftande församlingen vägrade att låta sig upplösas, uppgav AFP.

"Störtas i kaos"

I presidentens dekret talades inte uttryckligen om undantagstillstånd, skriver DPA. Det hette dock att polis och militär skulle sörja för att nationens enhet bevarades.

Vid en tv-sänd presskonferens anklagade Wahid sina motståndare för att vilja tvinga honom att avgå.

- I en sådan situation skulle landet komma att splittras i skilda provinser, varnade presidenten.

Nationen skulle ha störtas i kaos, hävdade han. Han sade sig företräda majoriteten av Indonesiens befolkning och sade att han var tvungen att vidta extraordinära åtgärder för folkets skull och att han gjorde det med "övertygelsen och ansvaret att trygga nationen".

Wahid uppmanade polisen och militären att sätta stopp för den riksrättsprocess mot honom som den lagstiftande församlingen beslutade om i lördags.

Tre explosioner

Redan under söndagen sågs ett stort antal stridsvagnar och bepansrade militärfordon framför presidentpalatset i Jakarta.

Samma dag, dagen efter beslutet om riksrätt, inträffade explosioner i tre kyrkor i Jakarta. Minst 64 personer skadades.

Explosionerna ägde rum under gudstjänster på söndagsmorgonen. Tillståndet betraktades som allvarligt för tio av de skadade. Det uppgav nyhetsbyrån AFP som citerade poliskällor.

Taket i den ena kyrkan rasade in och alla fönster krossades vid explosionen, berättade vittnen.

Polisens talesman Anton Bahrul Alam trodde att dåden utförts för att skapa kaos i Jakarta under det pågående riksrättsförfarandet mot Wahid.

Fakta: Wahid ville bryta med Suhartos maktmissbruk

TT-Reuters