Sukarnoputri ny president

Kaos hotar Indonesien då Wahid sparkas

NYHETER

På förmiddagen avsattes Indonesiens president Abdurrahman Wahid, 61.

Megawati Sukarnoputri, dotter till förre landsfadern Sukarno, installerades därefter som ny president.

Foto: AP
SVOR EDEN Megawati Sukarnoputri, dotter till förre landsfadern Sukarno, installerades som ny president tidigt i morse.

Indonesiens president Abdurrahman Wahid avsattes av landets högsta lagstiftande församling klockan 11.25 svensk tid, rapporterar TT.

Kort därefter installerades vicepresident Megawati Sukarnoputri som president, uppger nyhetsbyrån AFP.

Redan i morse meddelade talmannen i parlamentet att Megawati Sukarnoputri skulle installeras. Något som då orsakade förvirring eftersom församlingen ännu inte formellt beslutat att avsätta president Wahid.

Megawati Sukarnoputri, 55, blev Wahids vicepresident efter valet för två år sedan där de båda kämpade mot varandra. Sukarnoputri är dotter till Sukarno, som ledde självständighetskampen och blev det fria Indonesiens första president.

Polisen ställer inte upp

Undantagstillstånd beordrades i går kväll i Indonesien av Abdurraham Wahid i ett sista desperat försök att hålla sig kvar vid makten.

Varken armén och polisen ville verkställa president Wahids order och det avgjorde det nattliga drama som hållit en stor del av landets 210 miljoner invånare vakna.

Indonesiens nationella polis ställde i morse solidarisk med polisen i Jakarta, som vägrar att lyda president Abdurrahman Wahid.

Polisen ignorerade presidentens order att upplösa parlamentet, som ämnade ställa honom inför riksrätt.

– Detta är oåterkalleligt slutet för Wahid, sa dr Amien Rais, talman i parlamentet, tidigt i morse.

Ingen räknar dock med att Wahid, Indonesiens förste folkvalde ledare, ger upp.

Med säkerhet kommer han att stanna kvar i presidentpalatset och fortsätta att agera som landets högste ledare. Världens fjärde folkrikaste stat riskerar att kastas in i kaos.

Kan leda till blodbad

Wahids miljontals fanatiska anhängare befaras resa till huvudstaden Jakarta för att försvara honom vilket kan leda till blodbad och i värsta fall militärstyre.

Wahid betraktar parlamentets beslut om riksrätt som illegalt och landsförräderi och menar att landet kommer att falla sönder i småstater om han avsätts.

Enligt Reuters har Wahid meddelat att han inte tänker avgå även om parlamentet avsätter honom.

Bo Gunnarsson, Jens Kärrman, Maria Saving