Förföljdes på sitt jobb – sparkades

Hamid fick hot i sin mobil – nu stämmer han företaget

NYHETER

Jävla terrorist. Hassan. Jävla arab.

Så kallades Hamid från Mellanöstern av sina arbetskamrater.

Nu är han sparkad – och företaget stämt för diskriminering.

Foto: STEFAN MATTSSON
MOBBADES Hamid fick hotfulla meddelanden i sin telefon från arbetskamrater, där han kallades ”jävla arab” och ”jävla terrorist”.

1998 fick Hamid prov-anställning som tekniker på ett svenskt företag. Efter drygt två år fick han sparken.

– Ska jag vara ärlig blev jag faktiskt glad när jag fick sparken. Jag orkade inte vara kvar längre, säger Hamid, som egentligen heter något annat.

Hans ingångslön var 10 650 kronor. Nästan 12 000 kronor för lite i månaden enligt facket. När Hamid försökte löneförhandla sa vd:n bara att Hamid var dålig för företaget.

”Lägsta lönen på företaget”

– Min lön var lägst på hela företaget. När jag ville ha högre lön sa vd:n att ”i så fall skulle det vara bättre för bolaget att anställa en svensk kille och ge honom 25 000 kronor i månaden”, säger Hamid.

– Chefen pressade alltid mig och sa saker för att jag skulle sluta jobba där.

Vd:n håller inte med.

– Det han har sagt får stå för honom. Han hade betydligt mer än 11 000 kronor i lön. Sedan spelar inte lönen någon roll. Lön får man efter arbetet man utför, säger han.

Snart började även mobbningen. Hamids arbetskamrater kallade honom allt oftare för Hassan. Ett skämt enligt dem, eftersom Hamid kommer från Mellanöstern. Men Hamid tyckte inte att det var kul och bad dem sluta.

Varnade kunder för honom

– Chefen slutade när jag bad honom. Men de andra fortsatte med värre ord. De kunde även varna kunder för mig och säga att jag var terrorist, säger Hamid.

– Jag hörde att han kallades för Hassan ett tiotal gånger. Men jag kan inte förstå hur det skulle kunna vara diskriminering. Det är ju som att säga Bärra till en svensk, säger vd:n.

Gick allt längre

Mobbningen, eller skämten, började gå allt längre.

Några veckor innan han fick sparken fick han också ett textmeddelande på mobiltelefonen där det stod: ”Jävla terrorist – spränga företaget i luften?”

– Det var hemskt att gå till jobbet. Men jag hade inget val. Det är svårt att få ett nytt jobb. Nu har jag ju varit arbetslös i ett år, säger Hamid.

En månad efter att Hamid fått sparken anmälde han företaget till diskrimineringsombudsmannen, DO. Hon beslöt att stämma företaget i Arbetsdomstolen.

Diskriminering är förbjudet enligt FN:s konventioner

Charlotte Lindahl