Snaskgrisar är vi allihopa

Smågodis är favorit när solen skiner

NYHETER

Godissuget är stort.

Förra året tryckte svenska folket i sig 107 000 ton.

Det innebär 6 300 skumsvampar per person.

Foto: KAI REHN
Svenskarna älskar lösgodis Ferraribilar, sockerbitar, kokosprickar och sega råttor är några av favoriterna.

- I Sverige är 60 procent av godiset som säljs sockerkonfektyr och 40 procent choklad. Vi är nog det land i världen som äter mest lösviktsgodis, säger Mats Wärnbring, vd för Webes.

Det som vi äter mest av är Ferraribilar, och sedan kommer socker-

bitar, kokosprickar och kantareller.

Vädret påverkar godisvalet

Och vädret har stor inverkan på godisvalet.

- Varma sommardagar säljer vi mycket mer sockerkonfektyr än choklad. Det finns väl en anledning till det: choklad är svårt att förvara eftersom det smälter och klibbar. Smågodis kan du däremot enkelt äta även då solen skiner.

Många företag slåss om konsumenterna. Totalt omsätter branschen i Sverige mer än 10 miljarder kronor.

Än så länge ligger vi i Sverige dock i lä i jämförelse med danskarna. De leder ligan då det gäller godisätande med sina 16,7 kilo per person.

Sverige ligger på tionde plats.

Svenskar är finsmakare

Enligt Wärnbring är vi i stället finsmakare.

- De etablerade produkterna växer. Konsumenterna är kvalitetsmedvetna och köper inte det som är billigast, utan godiset som vi vet smakar bra.

Grundprincipen för godis är ändå densamma:

- 50 procent socker och sedan i fallande ordning stärkelsesirap, citronsyra, gelatin eller majsmjöl, vatten, aromämne, salt och färgämnen, säger Mats Wärnbring.

Maria Gners

Godisets 10-topplista: