Tre greps med uran i Paris

NYHETER

Tre misstänkta uransmugglare greps i Paris förra veckan. Det rör sig om anrikat uran, som kan användas i kärnvapen.

Terroristledaren Usama bin Laden, som gömmer sig i Afghanistan, kan ligga bakom.

Foto: AP
Fransk polis misstänker att det beslagtagna uranet var beställt av terroristledaren Usama bin Laden.

Förra veckan genomfördes ett "diskret" gripande av en fransman, cirka 30 år, samt två utflyttade män från Kamerun, båda i 50-årsåldern.

Gripandet skedde i centrala Paris i förra veckan av franska Säpo, som under en månads tid haft fransmannen under uppsikt. Mannen är tidigare dömd för tvivelaktiga börsaffärer.

Kommissarie Gilles Leclair hos Europol i Haag i Holland säger att det för det mesta handlar om vanliga kriminella som håller på med den här typen av smugglingar.

Ryska intyg för uranprovet

- För det mesta kommer uranet från Ryssland, säger han till den franska veckotidningen Journal du Dimanche.

När polisen grep de två männen från Kamerun i en lägenhet i centrala Paris hittade de ryska intyg på uranets kvalitet samt flera flygbiljetter till olika östländer.

Det krävs minst tio kilo anrikat uran för en atombomb, enligt uppgifter från internationella atomorganet IAEA. Den lilla mängden uran som förvarades i ett provrör instängt i en blycylinder tros vara ett prov.

För tillverkning av kärnvapen

Polisen misstänker att de tre männen skulle smuggla uranet till någon av de stater som försökt tillverka kärnvapen.

Enligt amerikanska underrättelsetjänsten handlar det om Iran, Irak, Libyen eller Nordkorea. Samt terroristen Usama bin Laden, som tidigare varit inblandad i den här typen av affärer.

Aftonbladet