Milslånga matköer vid gränsen

NYHETER

Svenska matpriser är rena fyndet för norska konsumenter och gränshandeln blommar som aldrig förr.

Inte ens en kraftig sänkning av matmomsen i Norge verkar ha minskat köpsuget.

På söndagen var det 12 kilometer kö på E6:an vid den svensk-norska gränsen vid Svinesund.

Foto: Anne Elisabteh Næss/VG
Kön sträckte sig 12 km vid norska gränsen på söndagen.

Den första juli sänktes den norska matmomsen kraftigt. Tanken var att de norska matriserna skulle bli cirka tio procent billigare. Men det är förhoppningar som verkar ha kommit på skam.

För än märks ingen minskning av norrmännens köplust i de svenska gränsbutikerna. Fortfarande är mat, vin och cigaretter betydligt billigare i Sverige. Enligt norsk statistik är den norska maten hela 62 procent dyrare än i EU.

- Vår statistik visar att det inte har varit någon minskning av gränshandeln efter den norska momsreformen den 1 juli. Tvärtom tror jag att Ola Norrman är förbannad över norska myndigheter som ger med ena handen och tar med den andra, säger Hans-Erik Gillerstedt, ordförande för köpmannaföreningen i Strömstad till norska tidningen Verdens Gang.

Rusningen av köpsugna norrmän märks särskilt väl på den hårt trafikerade och bitvis ganska dåliga E6:an mellan Sverige och Norge.

Och igår var shoppingtrycket extremt: När rusningen var som värst på ringlade sig köerna hela 12 kilometer vid vid gränsövergången på E6:an vid Svinesund. Varje timme passerade 1400 norska bilar i timmen gränsen.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM