Nytt mobillarm för hotade kvinnor fungerar inte

Polisen: ”Hela historien är otroligt pinsam”

NYHETER

Rikspolisstyrelsen köpte in 600 mobiltelefoner som skulle fungera som trygghetslarm åt utsatta kvinnor.

Men telefonerna fungerar inte, och polisen vägrar nu att dela ut dem.

- Vi vill inte invagga kvinnorna i falsk säkerhet, säger Leif Lingbert vid polisen i Stockholms län.

Totalt inhandlades 600 telefoner och rikspolisstyrelsen har betalat cirka 7 000 kronor per telefon. Larmtelefonerna levererades vid årsskiftet.

Men telefonerna ligger fortfarande kvar i sina lådor hos polisen.

- Telefonerna lever sitt eget liv. Ibland fungerar de ibland inte. Därför har vi beslutat att inte lämna ut dem alls, säger Leif Lingbert, som är ansvarig för trygghetslarmet i Stockholms län.

”Bättre ringa 112"

- Då är det bättre att ringa larmnumret 112 istället.

Larmtelefonen är byggd för att med hjälp av en GPS-signal visa kvinnans position. Men för att signalen ska gå fram måste först en antenn fällas ut. När larmet aktiveras piper telefonen högt, vilket gör att kvinnan får svårare att gömma sig från förövaren.

- Dessutom är det långt ifrån säkert att larmet över huvud taget går fram, säger Leif Lingbert.

Efter kontakt med tillverkaren kunde samtliga telefoner bytas ut redan i februari. Men de nya telefonerna var precis lika dåliga och därför vägrar nu polisen att dela ut dem.

Vill behålla telefonerna

Enligt Lingbert finns det ett annat mobillarmsystem på marknaden som är betydligt enklare och säkrare, och som skulle kunna börja användas direkt.

Men rikspolisstyrelsen vill inte byta ut telefonerna.

- Hela historien är otroligt pinsam. Jag förstår inte varför rikspolisstyrelsen inte gör något åt saken, säger Leif Lingbert.

- Det handlar om kvinnornas säkerhet och kan vi inte ge dem fungerande utrustning ska inte hålla på med sådan här verksamhet över huvud taget.

Andreas Alfredsson