Världens länder erkände Indonesiens nya president

NYHETER

JAKARTA

Från hela världen kom under måndagen uppmaningar till Indonesiens makthavare om en fredlig upplösning på den tumultartade politiska utvecklingen. Omvärlden erkände snabbt Megawati Sukarnoputri som ny president, och USA:s president George Bush berömde Indonesien för att maktskiftet tycktes gå lugnt till väga.

Foto: AP
Indonesiens nya president, Megawati Sukarnoputri, erkändes snabbt av omvärlden.

Indonesiens närmaste grannländer inom det sydöstasiatiska förbundet Asean sade i ett uttalande att de accepterar Megawati Sukarnoputri som landets president. Detta trots att den avsatte Abdurrahman Wahid vägrade avgå och hade barrikaderat sig i presidentpalatset i Jakarta.

- Asean accepterar att Indonesien har bytt ledarskap, sade förbundets generalsekreterare Rodolfo Severino från Hanoi.

Singapore, Thailand, Filippinerna och Malaysia välkomnade snabbt Megawati Sukarnoputris tillträde.

Lojala anhängare

Den muslimskt lärde Wahid har många ytterst lojala anhängare ute i landet, och från flera håll uttrycktes oro för hur dessa skulle komma att reagera.

USA:s president George Bush berömde Indonesien för att maktskiftet gått lugnt till väga och tillade att han ser fram emot att samarbeta med Megawati Sukarnoputri.

Den amerikanske utrikesministern Colin Powell sade att maktskiftet är ett viktigt steg i Indonesiens demokratiska utveckling och uttryckte oro över Wahids försök att upplösa det demokratiskt valda parlamentet.

EU uppmanade alla parter i Indonesien att behålla lugnet.

- Det är viktigt att denna process fortskrider lugnt och att det inte utbryter våld, sade Chris Patten, EU-kommissionär i utrikespolitiska frågor.

Stöd från Japan

Patten tillade att EU är villigt att hjälpa Indonesien att bli politiskt och ekonomiskt stabilt.

Även Japan utlovade stöd till Indonesiens blivande regering.

Uttalanden från Östtimor var betydligt svalare, rapporterade nyhetsbyrån AFP. Fredspristagaren José Ramos Horta, talesman i utrikespolitiska frågor för den östtimorianska övergångsregeringen, sade att östtimorianerna inte är oroliga för ett Indonesien styrt av Megawati Sukarnoputri, trots att hon är nationalist och hela tiden motsatt sig Östtimors självständighet. Ramos Horta uppmanade Wahid att lämna presidentposten på ett värdigt sätt.

TT-Reuters ( )

ARTIKELN HANDLAR OM