Sabotage under EU-toppmötet gav fängelsestraff

24-åring störde polisens radiotrafik

NYHETER

GÖTEBORG

En 24-årig man från Partille dömdes på måndagen till fängelse i ett år för sabotage.

Mannen hade från en radiosändare i sin lägenhet stört polisens radiosamband under EU-toppmötet i juni.

Under måndagen kom åtal nummer två för våldsamt upplopp mot en 43-årig italienare.

Domen mot 24-åringen kom direkt efter att förhandlingarna avslutats.

- Jag tycker att tingsrätten gjort en rimlig bedömning. De motiverar det lägre straffet att man inte kunnat styrka ett samband med de andra demonstranterna, säger åklagaren Jan-Olof Hermansson till TT.

Åklagaren hade dock yrkat på två års fängelse eftersom det rörde sig om hot mot rikets säkerhet och upprätthållande av ordning.

För sabotaget blev straffet ett år, men eftersom 24-åringen hade skyddstillsyn för ett brott han begick i början av året fick han ytterligare två månader.

24-åringen förnekar allt. Han försäkrar att han är politiskt helt ointresserad och saknar motiv att sabotera polisens arbete.

Försvaret överklagar domen

Mannens försvarare, advokat Ralph Ekman, beslöt på stående fot att överklaga domen.

- Domen är fullkomligt felaktig, den är nästan svår att förstå. Man kan inte bevisa att sändningarna är knutna till min klient, förutom åtta minuter under lördagskvällen. Men då stördes inte polisens radiosamband eftersom man då gått över till en reservkanal, säger Ekman.

Mannen erkände att han "pillat" på några knappar på radiosändaren men inte för att sända utan för att lära sig apparaten.

- Jag anser att det är en efterhandskonstruktion. Säkerhetspolisen kan bevisa att det under en timme under lördagen den 16 juni ska ha gjorts utsändningar från lägenheten där mannen bor, sade åklagaren.

Under den timmen har polisen spelat in störningssignaler som kommer från en obehörig sändare. Man har även spelat in en röst som till exempel säger: "hoppas ni dör av sten, era as".

Tillfälligheter

Åklagaren hävdade också att det var för många tillfälligheter inblandade i mannens agerande under toppmötet. Han hämtade ut sändaren dagen innan toppmötet. För att ge den tillbaka till en kompis, hävdade 24-åringen. Men han behöll den i sin lägenhet under hela toppmötet.

På måndagen kom ytterligare ett åtal för våldsamt upplopp mot den 43-årige italienare, bosatt i Oslo, som tidigare åtalats och stått inför rätta för detta brott under toppmötesdagarna.

Nu misstänks 43-åringen varit aktiv i stenkastningen och oroligheterna redan under torsdagen 14 juni i samband med avspärrningen av Hvitfeldtska gymnasiet.

Enligt polisen visar deras egna videofilmer hur mannen slänger en stor gren eller järnrör mot poliser under upploppen i Vasaparken på torsdagseftermiddagen.

Tidigare har han åtalats för deltagande i upploppen vid Götaplatsen/Berzeliigatan under fredagsförmiddagen 15 juni.

Mannen nekar till båda anklagelserna. Rättegången mot honom fortsätter under tisdagen.

Lena Gunnarsson/TT Bertil Åkesson/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM