Idéer från 70-talet

Det kan bli framtiden för Bajen

NYHETER

10 januari 1996 spelades det SM i innefotboll i Globen.

Hammarby, då i Norrettan, var förstås med - tränare Göran Göransson.

I gruppspelsfinalen mötte man Elfsborg, då i Söderettan - tränare A nders Linderoth.

Sällan har Hammarby, alla tiders bästa svensk klubb i 5-mannalir inomhus, blivit så utspelat på egna villkor, i det spel som alltid varit klubbens eget revir.

Därför tillhör jag dom som idag välkomnar Anders Linderoth som Bajens nye tränare.

Den oförglömliga kvällen på Globen - Elfsborg förlorade sedan finalen mot Malmö FF på straffar efter 3-3 vid full tid - vann Elfsborg över Hammarby med 4-2 efter två mål av Anders Svensson plus varsitt av Stefan Andreasson och Christer Matthiasson; tre namn på dåvarande div 1-spelare som fortfarande är gångbara.

Själv var jag skrivledig, naturligtvis på plats ändå, men när jag nu plockar fram materialet ur vårt arkiv ser jag Nicklas Brunzells hyllning - inte till mästarna Malmö FF, utan till finalförlorarna Elfsborg:

"Visst var det Elfsborg som lirade, lekte, underhöll och visade det bästa spelet i årets SM-slutspel i femmannafotboll."

Elfsborg hade rätt man på rätt plats

Precis som jag minns denna kväll och hur förundrad blev jag inte över att ett Elfsborg i Hammarbys gamla gulsvarta färger spelade ut det lag som ändå dragit större delen av de 7 642 på läktarna till Globen.

Elfsborg vann matchen inte bara genom att spela det snabba kortpassningsspel med tvärvändningar och dribblingar som under många år varit just Hammarbys signum, utan framförallt genom att man hade de spelartyper som passade för spelet.

Svensson, Andreasson och Matthiasson är redan nämnda.

Jag minns också spelare som Anders Thorstensson, Mathias Svensson men framförallt Nemanja Miljanovic, en spelare som sen försvann till spanska Hércules. Minns däremot inte om Andreas Klarström och Tobias Linderoth var med; dert var dom nog.

Men tränare var Anders Linderoth och även om jag alltid tycker att tränarrollen överskattas i svensk fotboll tyckte jag mej ändå se lille Anders idéer bakom det hela.

Elfsborg har förresten inte direkt vansläktats sen dess.

Linderoth tog samma år upp klubben i allsvenskan, och där blev man först med Anders sjua och därefter med Kalle Björklund och Bengt-Arne Strömberg har man kommit tia-nia-femma.

Själv drog Linderoth vidare till norska Stabæk - hans femte tränarklubb efter skånska Näsby, Mjällby AIF, IFK Hässleholm och alltså Elfsborg - där han tog över efter Hasse Backe, även han tränare i Hammarby (1987-88).

Nu kommer till Anders Linderoth till ett Hammarby som inte direkt vansläktas, men där den nya sportkommittén med Billy Ohlsson i spetsen vill ha in nygamla spelidéer.

Lite av 70-talets Hammarby om jag rätt förstått det hela.

Då, i början på 70-talet, spelade Linderoth i U-landslaget tillsammans med Kenta Ohlsson, Janne Sjöström och "Lill-Hinken" Holmberg - tre gamla Bajen-storheter.

Fotbollen har förändrats sedan dess, men om Anders tar med sig lite av Kentas och sina egna 70-talsidéer och blandar med sin arbetslivserfarenhet från Norge - "Han har hatt en strålende karriere både som spiller og trener", säger Stabæks chefsideolog Ingebrigt Steen Jensen - så ser Hammarbys framtid ljus ut.

Den närmaste framtiden avgörs på Olympia i Helsingborg ikväll.

Den ser inte lika ljus ut, efter turerna i Fallet Cratz som ändå måste ha skakat om laget.

Naturligtvis finns jag på plats på Olympia för att kolla hur det går.

Lasse Sandlin