Räddad – tack vare sin mobil

Tage, 71, nära att malas ner i sågspånssilo

1 av 2 | Foto: STIG ANDERSSON
"JAG SJÖNK SOM I KVICKSAND" Tage Andersson, 71, tappade taget och föll när han klättrade ner på stegen i sågspåns- silon. Han sjönk djupare och djupare, allt närmare den roterande skruven. Men Tage räddades - tack vare att han hade mobiltelefonen i byxfickan och kunde ringa efter hjälp.
NYHETER

Mobiltelefonen räddade honom från att drunkna i sågspån.

- Jag sjönk och sjönk. Men jag lyckades hålla mig cool, säger Tage Andersson, 71.

Tage Andersson svävade i livsfara sedan han fallit ner i den sågspånssilo som eldar värmepannan vid Ljusdalsverken, en träindustri i Tallåsen norr om Ljusdal.

Han riskerade att kvävas bland kutterspån och putsdamm. Under honom roterade en skruv som drev honom djupare ner.

Sjönk mot skruven

- Jag sjönk som i kvicksand så fort jag rörde mig. Varje rörelse kunde föra mig längre ner mot skruven som matar kutterspånet till värmepannan. Ett par tre timmar senare hade skruven tagit mig.

Inte en människa fanns i närheten när Tage Andersson föll ner i silon i söndags morse. Hans lycka var att han hade mobiltelefonen i byxfickan.

Med sågspån i munnen och damm i ögonen greppade han telefonen och tryckte fram ett förprogrammerat nummer till en bekant, som i sin tur ringde larmnumret 112.

- Efter ett tag hörde jag ambulanspersonalen komma, men jag kunde inte skrika så högt. Så jag ringde 112 igen och lotsade dem fram genom att tala i telefonen. Till slut fick de se min kala hjässa under sågspånen.

Drogs upp med rep

Räddningspersonalen klättrade ner i silon på samma stege som Tage Andersson använt när han skulle flytta spånet i silon.

De lyckades kila in ett rep under honom och kunde sedan dra upp honom ur sågspånen.

Tage Andersson äger fastigheten och arbetade ensam på platsen när han tappade greppet om stegen.

- Det var naturligtvis dumt att jag var ensam. I vanliga fall är vi alltid två eller tre personer. Men nu är det semestertider.

Tackar sin telefon

Nyss hemkommen från sjukhuset gläds Tage Andersson åt att han klarade sig utan skador. Det tackar han mobiltelefonen för.

- Utan den vet jag inte hur det hade gått. I dag är jag tacksam att jag skaffat en modern telefon som fungerade trots att det var så mycket damm i silon.

Hanna Wallerman