Många kräftor i år - men de är små

I slutet av veckan finns de svenska i handeln

NYHETER

Det finns gott om svenska kräftor i år.

Så till den milda grad att det blivit trångt i vattendragen.

Därför väntas insjökräftorna bli ovanligt små.

Foto: LOTTE FERNVALL
STORLEKEN HAR INGEN BETYDELSE Det verkar bli trångt bland kräftorna i svenska vatten i år. Så trångt att det inte finns utrymme för dem att växa.

I dag är det tillåtet att fiska kräftor året runt i Sverige.

De flesta väljer ändå att följa traditionen och väntar till mitten av augusti. Men inte alla kan hålla sig.

- Det är ett bra år enligt vad jag hört från de som provfiskat. Problemet är att kräftorna är ganska små, säger Yngve Björkman, ordförande för Fiskebranschens riksförbund.

- Det finnas egentligen för många kräftor, det är därför de är små. Det råder delade meningar om de små kräftorna, en del tror att det kan vara ont om mat.

Yngve Björkman är själv en hängiven kräftfiskare. Men till skillnad från en del ivriga grannar vid sjön Ärtan utanför Borås - ett av landets mest kräftrika vatten - håller han benhårt på traditionen.

- På de flesta ställen bestämmer fiskvårdsföreningen vad som gäller. Där jag fiskar har vi bestämt att vi börjar andra onsdagen i augusti klockan fem.

Tar bara de över elva centimeter

- Vi har också som regel att bara ta upp kräftor som är minst elva centimeter långa. Så vi får väl hoppas att de växer till sig, säger Yngve Björkman.

Trots varningssignaler om storleken spås årets kräftor bli av bra kvalitet.

De första leveranserna av svenska kräftor väntas i slutet av veckan. Priserna kommer troligen att hamna mellan 200 och 300 kronor, att jämföra med runt hundralappen för utländska.

Från västkusten rapporterar Thomas Ahlström, på Allt i fisk, att också havskräftorna håller stilen.

- Kvaliteten är super i år. Vi räknar med normal tillgång.

Trots att det redan vattnas i munnen på många råder experterna att vänta med de svenska kräftorna till mitten av augusti.

- Kräftorna har nyss bytt skal. De har en för stor kostym och för liten kropp, så de skramlar lite eftersom de inte hunnit äta upp sig, säger kräftodlaren Staffan Axelsson vid Kulebokräftan i Torsås.

Skalen är även lite för mjuka efter skalömsningen, menar somliga.

Hinner inte till premiären

Den numera avskaffade kräftpremiären inföll andra torsdagen i augusti. I år hade det blivit den 9 augusti. Men inte ens det är tillräckligt för den som vill ha en riktigt välgödd svensk kräfta.

- Man bör vänta till den 15 augusti innan man börjar fånga dem. Nu börjar uppköparna fråga efter kräftor redan i slutet på juli, säger Staffan Axelsson.

Tre sorter i Sverige

Tobias Brandel