Chefredaktör utsattes för hot och trakasserier

Vägrade ta in annons från Sverigedemokraterna

NYHETER

STOCKHOLM

Blodiga trosor och tamponger i brevlådan, över tusen e-brev och hotfulla telefonsamtal.

Olav S Melin, chefredaktör för Kyrkans Tidning, trakasseras sedan han vägrat ta in en annons från Sverigedemokraterna inför kyrkovalet.

Inför årets kyrkoval 16 september ville Sverigedemokraterna få in en annons i Amos - en bilaga till Kyrkans Tidning inför valet.

Men Melin vägrade vilket han som chefredaktör har rätt att göra. Han ansåg att innehållet stred mot svenska kyrkans principer.

Sverigedemokraterna å sin sida kände sig diskriminerade.

Därefter började trakasserierna mot Melin.

Trakasserierna polisanmälda

- Det finns dock inte några bevis för att det är just Sverigedemokraterna som ligger bakom trakasserierna, även om det sammanfaller i tid, påpekar Melin.

Trakasserierna har polisanmälts. Polisen har också uppmanat Melin att inte ignorera hoten.

Sverigedemokraterna kommenterar på sin hemsida med att "de utgår från att trakasserierna mot Kyrkans Tidning är provokationer från kommunister eller från mångkulturförespråkare inom kyrkans ram".

De nationella och främlingsfientliga Sverigedemokraterna ställer upp med 16 kandidater till kyrkovalet. Först på rikslistan står partiets andre vice ordförande Torbjörn Kastell. Partiets program har rubriken Fädernas kyrka och beskrivs som konservativt.

Kan få en plattform

Kyrkans valsystem gör det lätt för små partier att vinna mark. För nominering krävs bara 300 namnunderskrifter och därefter 0,4 procent av rösterna. I år har det dessutom varit svårt att få kandidater att ställa upp i valen till församlingar och samfälligheter. Totalt handlar det om 35 000 mandat som ska fördelas.

Om alla Sverigedemokraternas kandidater väljs in skulle det motsvara ungefär 6,4 procent av rösterna.

- För Sverigedemokraterna är det strategiskt viktigt. De kan få framgång med få röster och därmed en plattform i samhället, konstaterar Melin.

Kyrkostyrelsen, kyrkans motsvarighet till regering, har i ett uttalande uppmanat väljarna att inte rösta på Sverigedemokraterna.

Thomas Lindroth/TT