Läget spänt i Makedonien

Tusentals demonstranter attackerade väst- ambassader i Skopje

NYHETER

SKOPJE

Tusentals demonstranter beväpnade med järnrör och stenar attackerade sent på tisdagen västambassader och företag som McDonalds i Makedoniens huvudstad Skopje.

Den uppretade folkmassan protesterade mot fördrivningen av makedonier från deras hem i byar som kontrolleras av albanska rebeller i området kring Skopje.

Foto: AP
Demonstranterna protesterade mot fördrivningen av makedonier från byar som kontrolleras av albanska rebeller.

Demonstranterna kastade sten på de amerikanska, tyska och brittiska ambassaderna, rapporterade makedonisk tv.

Tidigare på kvällen gick uppretade folkmassor, frustrerade över militärens bakslag, genom den makedoniska huvudstaden och attackerade internationella organisationer.

Västfientliga slagord dånade över stadens gator när ungdomarna slog sönder fönster i tyska ambassaden och på en McDonaldsrestaurang. Sedan vandrade de vidare till OSSE:s högkvarter där de tände eld på ett tiotal fordon och slog sönder några andra.

En minimal polisstyrka fanns i staden under kravallerna.

Nya strider i Tetovo

Hårda strider mellan regeringssoldater och albansk gerilla utbröt på tisdagskvällen i staden Tetovo i Makedonien. Regeringen anklagade väst för att stödja de albanska rebellerna. Även i Gostivar i västra delen av landet har strider förekommit.

Invånare i Tetovo, där de flesta invånare är albaner, sade att prickskyttar siktade på det östliga distriktet Cetinska. Makedonisk tv rapporterade att rebeller hade kastat granater mot närliggande arméförläggningar.

Spänningen hade varit stor i landet under hela dagen sedan nio civila, bland dem en elvaårig flicka, dödats och 31 skadats i Tetovoområdet. Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau dödades sju kvinnor, barn och äldre när en granat slog ner i byn Poroj inte långt från Tetovo.

Tillbakavisar anklagelserna

Regeringen i Skopje anklagade enligt AFP internationella utsända för att stödja de albanska rebellerna ''i syfte att göra Makedonien till ett internationellt protektorat'' kontrollerat av Nato. USA:s och EU:s medlare James Pardew och Francois Léotard tillbakavisade anklagelserna.

Makedoniska myndigheter stängde på tisdagen, utan förklaring, alla gränsövergångar till den albanskdominerade jugoslaviska provinsen Kosovo, sade en talesman för den lokala FN-administrationen. Åtgärden väntas försämra relationerna mellan den makedoniska regeringen och det internationella samfundet ytterligare.

Striderna har hittills inträffat i norra delen av landet, kring Tetovo och Skopje. Den albanska UCK-gerillan medgav dock att den varit inblandad i sammandrabbningar med en gränspatrull i Gostivar i västra Makedonien.

TT-DPA ( )