Viktigaste matchen hittills - då stannar fansen hemma

Kvastarnas ordförande Lasse Brink: Resan blir alldeles för dyr

NYHETER

En av årets viktigaste matcher: Champions League-kval borta mot irländska Bohemian i kväll.

Men HBK-anhängarna är kvar i Halmstad.

- Det känns frustrerande att inte kunna se matchen, men resan blir helt enkelt för dyr, säger Lasse Brink, ordförande i Kvastarna.

Nej, det är ingen dålig ursäkt. En resa till Irland och Dublin går på upp emot 4 000 kronor.

- Smärtgränsen gick vid 2 000 kronor. Nu blev det dubbelt så dyrt, de pengarna kan behövas när Champions League drar igång, säger Lasse.

Flygbolaget som skulle ta fansen till England, har två olika kostnadsnivåer med ett billigare alternativ, om man beställer sin biljett i god tid i förväg.

När fansen förra veckan fick reda på vilket lag som stod för motståndet, var det för sent för det billiga förköpsalternativet.

- Trots att Bohemian var storfavorit, fanns risken för att kasta 2 000 kronor i sjön. Jag vågade inte köpa en biljett för tidigt, säger Kvastarnas ordförande.

Några få HBK-anhängare åker till Dublin, men de flesta fansen sitter hemma och biter på naglarna.

- Matchen sänds varken på radio eller tv. Det blir att ringa någon som är där och få matchrapporter lite då och då, säger Lasse som är en av dem som kommer att vara i upplösningstillstånd i kväll.

Viktigt möte

För mötet med Bohemian är viktigt.

Otroligt viktigt.

- Om jag är tvungen att välja mellan SM-guld och Champions League-spel, väljer jag det senare. Det tryggar klubbens ekonomi i ett par år.

Tryggad ekonomi kan bli verklighet efter två dubbelmöten i kvalet. I Halmstad är man övertygad om seger i det första.

Även irländarna tycks hålla Halmstad som favoriter. Bohemians tränare Pete Mahon var i Halmstad under matchen mot Örebro och blev imponerad över HBK.

- Deras spelare är väldigt disciplinerade och gick ständigt till attack. Utifrån det jag såg, borde de ligga bättre till i tabellen, säger han till websidan unison.ie.

Men HBK hissar varningsflaggan.

- Bohemian är trots allt irländska mästare. Inget mästarlag i Europa är dåligt, säger HBK:s klubbdirektör Mikael Kaller.

- De har ett passningsspel som inget annat lag i Sverige och deras toppforward Glenn Crowe är väldigt stark i luften, säger Tom Prahl och fortsätter.

- Men om vi kan spela rätt - skapa press och "döda" dem - har vi stor chans att vinna.

Drömlottning för HBK

Om Michael Svensson och de andra lyckas "döda" irländarna, kan vägen mot Champions League-spel ligga öppen.

Vinner HBK över Bohemian, slipper de möta storlag som Barcelona och Lazio. I stället väntar segraren i mötet mellan belgiska Anderlecht och FC Sheriff Tiraspol från Moldavien.

Kvastarna har redan börjat kika efter prisvärda bussresor.

Till Belgien.

Därför slår HBK Bohemian i kväll

Johan Fyrk