Nu är valarna lovligt byte

Japan misstänks ha mutat länder för att stoppa förbud

NYHETER

LONDON

Japan och Norge lyckades stoppa skyddet av valarna.

Med hjälp av små karibiska ö-stater.

Japan misstänks ha mutat fattiga länder för att rädda valfångsten.

Foto: AP
FORTSATT JAKT Årets möte vid internationella valfångstkommissionen i London resulterade inte i något skydd för världens valar. Med stöd av sex små karibiska ö-stater stoppade Japan och Norge förslaget.

Skyddet av världens valar har väckt heta känslor och orsakat stor dramatik vid årets möte med Internationella valfångstkommissionen i London.

Efter en het diskussion, med smutskastning och många hårda ord, stoppades igår ett förslag om att göra södra Stilla havet till ett skyddsområde för val.

Trots att en majoritet av länderna, däribland Sverige, röstade för ett valskyddsområde i södra Stilla havet stoppades det.

Förra året erkände Japan att de köpt röster från sex länder i Karibiska havet. Också i år fick japan stöd från sex karibiska öststater.

"Det var en auktion"

Och åter anklagades de för att ha mutat fattiga länder genom att hota att dra in deras bistånd om de inte röstar som Japan.

- Det var ingen omröstning, det var en auktion och Japan bjöd högst, säger Mick McIntyre från djurrättsorganisationen IFWA.

Den japanske fiskeministern Maseyuku Komatsu har tidigare kallat vikvalen för havets kackerlackor, "de är för många och för snabba". Japan anser inte att en utökad valjakt skulle hota arten.

Men valfångstmotståndarna, bland andra USA och Storbritannien, menar tvärtom att kommersiell jakt äventyrar flera redan utrotningshotade valarter.

Kommersiell valfångst är förbjuden sedan femton år. Däremot har Japan utnyttjat rätten att fånga såväl vikval som kaskeloter i vetenskapligt syfte.

De vill att förbudet ska hävas så att de kan utöka sin fångst.

Norge bryr sig inte om förbud

Norge behöver inte bry sig om förbudet eftersom landet reserverade sig när valfångstmoratoriet infördes 1986.

Norge fångar varje år närmare 600 vikvalar. De kräver precis som Japan att exporten av kött och späck från val ska tillåtas. Norska regeringen har redan sagt ja och tonvis med valspäck ligger i fryslager i Norge för att exporteras till Japan.

Igår föreslog kvällstidningen Verdens Gang i en ledare att Norge skall sluta med valfångst om USA avskaffar dödsstraffet.

Igår reagerade också flera karibiska ö-stater mot mutanklagelserna.

- Vi är inte i händerna på Japan, sa St. Vincents utrikesminister Louis Straker.

Kommersiell jakt förbjuden

Jessica Ritzén