Hoppade ur ambulansen – dödad av buss

NYHETER

Den 20-årige mannen blev våldsam på ett möte med Jehovas vittnen.

När ambulansen skulle ta honom till sjukhus hoppade han ur bakdörren.

Och kördes ihjäl av en turistbuss på väg till "Allsång på Skansen".

Mannen, från en stad i södra Sverige, avled omedelbart i trafikolyckan på E 20 mellan Strängnäs och Härad i går eftermiddag.

En mötande turistbuss, som enligt polisen var på väg till Lasse Berghagens Allsång på Skansen i Stockholm, hann inte väja.

Ambulansen skulle till Mälarsjukhuset i Eskilstuna, men patienten tog sig ut genom ambulansens bakdörr innan föraren hann stanna bilen.

- Det är en tragedi för alla inblandade. Jag kan i dag inte svara på hur det kunde hända, säger Anne-Louise Kruse-Persson, chef för ambulanssjukvården i Södertörn.

Mannen hade före olyckan uppfört sig våldsamt under ett möte med Jehovas vittnen i Rikets sal i Strängnäs.

Den 20-årige mannen var en av närmare 4 000 deltagare i en tre dagar lång sammankomst med föreläsningar, bibelstudier och samtal.

I pausen före mötets sista föreläsning började mannens problem. Sammankomstens första hjälpen-grupp bedömde att mannen behövde professionell vård och tillkallade omedelbart ambulans.

Tillkallade en ambulans till

- Både på väg in i ambulansen och inne i ambulansen var mannen upprörd och reste sig upp från båren. Ytterligare en ambulans tillkallades, säger Boze Sjöholm, som ansvarade för säkerheten under Jehovas vittnes möte.

När mannen lugnat sig började färden med den andra ambulansen i följe. Men utan poliseskort.

- Det vanliga är att polisen får hjälpa till om det är risk att patienten blir våldsam. I det här fallet gjordes inte den bedömningen, säger Anne-Louise Kruse-Persson.

När Jehovas vittnen informerades om olyckan var mötet redan avslutat.

- Det är tragiskt att vår glada tillställning skulle sluta så. Man tycker inte att det borde kunna hända i en ambulans. Vi tyckte att vi hade lämnat honom i goda händer, säger Ingvar Karlsson, sammankomstens presstalesman.

Dörrarna går inte att låsa

Händelsen har anmälts till chefsöverläkaren och ska nu utredas av både sjukvård och polis.

- Utredningen får visa om vi gjort allt vi ska göra och om vi kan förändra våra rutiner. Dörrarna går exempelvis inte att låsa. Ambulanser i hela Sverige är konstruerade så här och det måste vi kanske se över nu, säger Kruse-Persson.

Hanna Wallerman

ARTIKELN HANDLAR OM