Här är Europas nya vattenvägar

Flaskvattnet gör succé i Sverige...

NYHETER

Mineralvatten säljs med miljö- och hälsoargument.

Men i de flesta fall är vatten på flaska varken nyttigare eller bättre än vanligt kranvatten.

Ändå har det blivit en succé.

Siffrorna visar import och export av vatten på flaska till och från Sverige i antal liter.

- I Sverige drack vi 150 miljoner liter förra året, säger Greta Stridsman vid Svenska bryggareföreningen.

Asien växer mest

Försäljning av olika typer av vatten på flaska är den snabbast växande produkten inom bryggerinäringen. De senaste tre åren har försäljningen i världen ökat med 7 procent per år.

Mest växer den i Asien där ökningen ligger på 15 procent. I siffror handlar det om en årlig försäljning på 89 miljarder liter per år, enligt en forskarrapport från universitetet i Genève, Schweiz.

I Sverige har försäljningen av vatten på flaska ökat lavinartat under 1990-talet. Bryggerinäringen räknar med att det dricks omkring 150 miljoner liter per år, bara i Sverige.

En orsak till försäljningsframgångarna kan vara att marknadsföringen av vattnet använder miljö- och hälsoargument.

Tveksam nytta

Men mineralvatten är ofta inte nyttigare än kranvatten.

- Det är egentligen ganska märkligt med tanke på att vanligt kranvatten i Sverige är lika nyttigt eller onyttigt som mineral- och källvatten, säger Torbjörn Lindberg på Livsmedelsverket.

Enligt Livsmedelsverket är förpackat vatten i allmänhet inte särskilt rikt på näring. Några sorter kan dock ge ett betydelsefullt tillskott av vissa mineralämnen men då måste man oftast dricka någon liter per dag eller mer.

- Det finns visserligen vissa typer av mineralvatten som innehåller salter som idrottsmän behöver när de sportar, men då handlar det om kopiösa mängder, säger Torbjörn Lindberg.

Här är de olika vattensorterna

Zendry Svärdkrona