Fiasko för nya fartkameran

Tekniken klarade bara av 40 av 689 fortkörare

NYHETER

Fiasko direkt för polisens automatiska hastighetsövervakning.

Bara tre av elva polisdistrikt har fått liv i kamerorna trots att alla skulle vara i gång före semestern.

I Växjö noterade radarn 689 fortkörare över en helg, men bara 40 blev fotograferade, sen var bildminnet fullt.

Kameraskåpen på tvärvägen från öst- och västkusten mellan Växjö och Alvesta finns där för att sträckan är olycksdrabbad. Vägen är bred och fin och omges av 110-sträckor men just här är det 90.

Just den sänkta hastigheten kan vara anledningen till att så många kör för fort, förarna missar helt enkelt 90-skyltarna på den fina och rätt glest trafikerade sträckan.

Det blev ändå en överraskning för Kronobergspolisen när den första helgen med kameraövervakning registrerade 689 fortkörare.

- Fast utrustningen vi fått levererad hade bara minne för 40 bilder, säger biträdande trafikpolischefen Nils-Göran Strömberg.

Och det kanske var tur. Annars hade distriktets trafikpoliser fått ägna sig åt kontorsarbete resten av sommaren.

- Hela Växjöpolisen har 2,5 man för utredningsarbete och de har fullt upp med annat redan nu.

Inte heller nya minnet räcker

Hur det ska gå när dessutom alla fortkörningar ska utredas vågar han inte ens tänka på.

Nu är bildminnet i den nya kamerautrustningen bytt till ett större, med plats för 180 fortkörare, och redan efter två arbetspass är ytterligare 144 snabba bilar fotograferade.

Det finns bara tre alternativ för Smålandspolisen. Att utredarna prioriterar fortkörning framför våldsbrott, att trafikpoliser i yttre tjänst ställer in bilen över sommaren och sätter sig vid skrivbordet eller att fotograferade fortkörare aldrig identifieras.

Det sista alternativet lär i varje fall rädda sommarens första fortkörare eftersom arbetet försvåras av usel bildkvalitet.

- Jo, det stämmer. En del bilder blev inte så bra, säger Nils- Göran Strömberg. Det är svårt att se nummerplåten om bilden är tagen i motljus.

Förutom Kronoberg har även Dalarna och Sundsvall fått i gång sin kameraövervakning men där tycks fartgränserna stämma bättre med bilisternas uppfattning och där har bara några enstaka bilister kört för fort förbi kameran.

Flera polisdistrikt har sagt nej

I övriga distrikt med kameraskåp dröjer övervakningen till efter semestern, i vissa fall till sent i höst.

Flera polisdistrikt har sagt nej till automatisk hastighetsövervakning.

Ett skäl är just risken att trafikpoliser som i dag patrullerar längs vägarna måste stanna hemma på stationen för att försöka identifiera fortkörare. Att läsa bilens registreringsnummer på bilden räcker inte. Polisen måste kunna se och identifiera vem som körde. Ett arbete som kan vara synnerligen tidsödande om det inte är bilens ägare som kör.

Robert Collin