”Många här är knäckta”

ABB:s chockbesked gör att hela Ludvika oroas över framtiden

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
VILL INTE TVINGAS FLYTTA Kicki Johansson har flera före detta arbetskamrater som förlorat jobbet och tvingats flytta från Ludvika. Nu är oron stor att hon själv ska förlora jobbet. "Det vore en katastrof", säger hon.
NYHETER

LUDVIKA

De stora nedskärningarna på ABB tas emot med behärskat lugn av Ludvikaborna.

– Jag är inte överraskad. Men det finns många som är jätteoroliga och knäckta, säger Kicki Johansson, anställd sedan femton år.

Ludvika är en öde stad den sista veckan av industrisemestern.

När arbetarna på ABB återvänder till jobbet på måndag morgon är det med en klump i halsen. Ingen vet ännu vilka, eller hur många, som måste gå.

Vid sidan av Västerås är Ludvika ABB:s största verksamhetsort. 2 500 av Ludvikas 26 000 invånare arbetar på ABB. Alla har släkt eller vänner på företaget.

– Det är svårt att få något annat jobb här. ABB är den största arbetsplatsen, så det kommer att kännas om de tvingas banta. Jag tycker det är hemskt tråkigt, säger Annette Silfverlin.

Förvånad över att beskedet kom nu

Annette är sedan ett och ett halvt år anställd på ABB. Hon är orolig och förvånad över att nedskärningsbeskedet kommer nu, mitt i semestern. Blir hon avskedad får hon svårt att bo kvar i Ludvika med maken Christer och dottern Anna, 5.

På ABB:s personalparkering är det glest. Så här års är det mest solbrända båtägare som flanerar på industriområdet, vackert beläget vid sjön Väsman.

Kicki Johansson är en av få anställda på plats. Någon måste hålla maskinerna igång.

– Jag törs inte ens tänka på att förlora jobbet. Jag har ju barn, hus och banklån. Det vore en katastrof.

– Hela min familj jobbar här – mamma, pappa, bror och svägerska. Vi brukar kalla det Johansson-koncernen, säger Kicki Johansson.

Anställningsstopp före semestern

Det är inte första gången ABB i Ludvika drar ner på personal. Kicki Johansson har många bekanta som blivit av med jobbet och tvingats flytta.

Före industrisemestern kom besked om anställningsstopp i koncernen. Men det var först i går som det blev känt att många också kommer att sparkas.

– Det är för jävligt, vi är alltid de sista som får veta.

– Sådant här tjafs brukar komma på semestern, det var samma sak förra året. Många mår fruktansvärt dåligt av det här, säger Kicki Johansson.

På Ludvikas gator mumlades det oroligt i går om nyheten.

– Utan ABB skulle det förmodligen inte finnas något Ludvika, som en man på gågatan i stadens centrum uttryckte det.

Tobias Brandel